FNV


1 mei conferentie

FNV Jong wil meer leerwerkplekken

Moet er extra geld naar stageplekken of naar leerwerkplekken voor jongeren? Werkgevers en werknemers zijn er nog niet uit.

De werkgevers willen de 40 miljoen die het kabinet vorig jaar uittrok voor het bestrijden van werkloosheid onder jongeren vooral besteden aan schoolstages. De FNV is het daar niet helemaal mee eens.

FNV-beleidsmedewerker Rutger Groot Wassink: "Meer stageplekken zijn hartstikke belangrijk, maar waarom zouden bedrijven moeten worden gesubsidieerd voor stages die ze toch al moeten aanbieden? Werkgevers zitten altijd te roepen om goede instroom en moeten dus gewoon zelf meer investeren in stagiaires."

Iets extra's

Die stageplekken zouden bovendien vooral ten goede komen aan MBO-jongeren. "Die hebben het natuurlijk ook nodig, maar minder hard dan jongeren die te weinig opleiding hebben en werkloos zijn. Die hebben een hele zwakke positie op de arbeidsmarkt. Juist die jongeren moeten de kans krijgen snel een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. Wij willen daarom dat er iets extra's gebeurt. Naast meer stageplekken, moeten er ook meer leerwerkplekken komen voor jongeren."

De FNV ziet wel iets in een no-riskpolis, waarbij werkgevers een deel van de premies niet hoeven af te dragen als zij werkloze jongeren in dienst nemen. "Als het dan mis gaat met zo'n jongere, kost het de baas niks."

FNV Jong vindt dat op elke vijftig medewerkers één stagiair moet worden aangenomen om zo het tekort aan stageplekken aan te pakken.
* Lees ook andere artikelen uit FNV e-Magazine

29 maart 2006