Ingezonden persbericht


Persbericht

Circuscoalitie ontketend wilde circusdieren en bedankt Utrecht met wilde knuffeldieren

Utrecht beschermt wilde dieren tegen het circus

Almere, 29 maart 2006 - Zónder wilde dieren presenteert het Nederlandse circus zich op zaterdag 1 april in Utrecht aan het publiek. In de circusparade lopen geen olifanten, leeuwen en tijgers mee, daarvoor heeft de gemeente Utrecht geen vergunning afgegeven. De coalitie van dierenbeschermingsorganisaties Wilde dieren de tent uit vindt dat een pluim waard. Een spreekstalmeester biedt op donderdag 30 maart om 11.00 uur aan de voorzijde van het gemeentehuis (Stadhuisbrug 1) wilde knuffeldieren aan wethouder Lenting aan en zal symbolisch een aantal wilde circusdieren ontketenen.

De circusparade wordt gehouden in het kader van het Jaar van het Circus, een promotiejaar voor de Nederlandse circussen. De promotie behelst ook het gebruik van wilde dieren in het circus. Door het weigeren van de vergunning voor wilde dieren in de parade, wijst Utrecht de weg naar de toekomst van het circus en biedt zij een mooie kans voor acrobaten, muzikanten en clowns om te laten zien dat een circus zonder het leed van olifanten en tijgers net zo spectaculair kan zijn.

Afname aantal wilde dieren

In Nederland zien we de afgelopen jaren steeds minder wilde dieren in de circuspiste en neemt de populariteit van het 'moderne' circus, zonder wilde dieren, sterk toe. Woordvoerder Jeroen van Kernebeek van coalitie Wilde dieren de tent uit: "De afgelopen 4 jaar is het gebruik van wilde dieren in circusvoorstellingen in de winter, het populairste circusseizoen, gedaald met 44%. Het aantal soorten wilde dieren dat gemiddeld per voorstelling werd gebruikt, daalde van 2,7 in seizoen 2002/2003 naar 1,5 in seizoen 2005/2006. Waar er in seizoen 2002/2003 nog geen wintercircussen zonder wilde dieren worden vermeld, waren dat er in seizoen 2005/2006 reeds 5 van de 21 (24%). Daarbij hoort onder andere het succesvolle wintercircus Cascade in de Utrechtse Stadsschouwburg." Ook zien we dat een aantal 'traditionele' circusdieren als chimpansees, bavianen, bruine beren en ijsberen de afgelopen jaren niet meer in het circus voorkomen. Met deze trend volgt Nederland het voorbeeld uit Engeland, waar het aantal circussen met wilde dieren sinds 1998 daalde van 20 naar 3 en waar deze maand een wettelijk verbod werd aangekondigd op het gebruik van wilde circusdieren.

Campagne
In veel landen zijn al verboden op het gebruik van wilde circusdieren ingesteld. In Nederland is echter niet eens regelgeving. Om een inhaalslag te maken, is de coalitie van Stichting AAP, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, het IFAW en afdelingen van de Dierenbescherming, waaronder de afdeling Utrecht, de campagne Wilde dieren de tent uit gestart. Op www.wildedierendetentuit.nl kunnen mensen middels een petitie hun gemeente en de regering oproepen om circussen met wilde dieren te weren. 'De tijd is rijp voor verandering', stelt Van Kernebeek. 'We merken dat er bij het Nederlandse publiek veel weerstand is tegen het gebruik van wilde dieren in het circus. Die weerstand is volledig terecht als je bedenkt dat olifanten, tijgers of leeuwen, die in het wild een groot en gevarieerd leefgebied hebben, in het circus aan de ketting staan of in een kleine transportkooi zitten. Nu is het zaak deze weerstand om te zetten in wetgeving.'

Utrecht is koploper
Al jaren zet de gemeente Utrecht in Nederland de trend door het gebruik van wilde circusdieren aan banden te leggen. Per jaar is slechts één vergunning beschikbaar voor een circus met wilde dieren. Winschoten en Amsterdam hebben recent het goede voorbeeld van Utrecht gevolgd en gaan zelfs een stapje verder. Zij gaan in de gemeentelijke wetgeving beleid opnemen waarmee circussen met wilde dieren kunnen worden geweerd. Wilde dieren de tent uit verzoekt de gemeente Utrecht ook die laatste vergunning per jaar af te schaffen.



Ingezonden persbericht