Gemeente Boxmeer


Integrale aanpak ruimtelijke plannen kernen

Tegenwoordig staan leefbaarheid en groen steeds vaker op de agenda bij gemeenten met meerdere kleine kernen. Er zijn meestal veel ideeën en plannen voor verbetering van de leefomgeving. In 2002 heeft de gemeente Boxmeer hier op ingespeeld en door middel van een interactief proces groenontwikkelingsplannen op laten stellen voor alle kernen.

De plannen worden opgesteld als basis voor de ontwikkeling van "groen". De gemeenteraad van Boxmeer heeft onlangs krediet beschikbaar gesteld voor de uitvoering van die groenontwikkelingsplannen. Om de overlast voor de inwoners te beperken worden de groenontwikkelingsplannen waar mogelijk samengevoegd met andere plannen. Bovendien zal worden nagegaan in hoeverre de groenontwikkelingsplannen nog actueel zijn. Aan twee studenten van de HAS Den Bosch is gevraagd hier hun afstudeerproject aan te wijden.

Groenontwikkelingsplan
In 2003 heeft de gemeente Boxmeer in samenwerking met de diverse wijk- en dorpsraden een groenontwikkelingsplan ontwikkeld voor iedere kern. In samenwerking met Landschaps-architectenbureau Kragten zijn hier concrete inrichtingsschetsen voor opgesteld. Helaas was er toentertijd geen budget beschikbaar om de opgestelde plannen te realiseren. Nu wil de gemeente Boxmeer de plannen weer oppakken met als doel ze te actualiseren en een deel uitvoeringsgericht te maken.

Collegebezoek
Het afgelopen jaar heeft het college bezoeken gebracht aan de 11 verschillende kernen die de gemeente telt. Hierbij zijn zaken als veiligheid in en rondom de kern, wonen, werken, zorg en welzijn ter sprake gekomen. Toentertijd hebben de betrokken wijk- en dorpsraden aangegeven wat er ontbreekt in hun kern of wijk op het gebied van bovengenoemde punten. Het besprokene tijdens de collegebezoeken is samengevat in een folder die in maart 2006 wordt uitgegeven. De folders worden huis aan huis bezorgd, waardoor iedereen op de hoogte zal zijn over het besprokene.

Integrale benadering
Om efficiënter te werken bij de uitvoering van de groenontwikkelingsplannen per kern, gaan de twee studenten de groenontwikkelingsplannen en civieltechnische plannen met behulp van een integrale benadering uitwerken. Dit houdt in dat de uitvoering van de groenontwikkelingsplannen gecombineerd gaat worden met de civieltechnische plannen, zoals aanleg en vervanging van riolering, bestrating en verlichting. Dit heeft als voordeel dat de betreffende locatie maar één keer opengebroken hoeft te worden. Dat betekent minder overlast en werkt kostenbesparend.

Afstudeerproject
Aan de HAS-studenten Jeroen Dinghs en Tim Meuleman is in het kader van hun afstudeerproject gevraagd of zij de groenontwikkelingsplannen willen combineren met de civieltechnische plannen en uitwerken tot één uitwerkingsplan. Om na te gaan of de groenontwikkelingsplannen nog actueel zijn, houden zij onder andere in maart - april kringgesprekken met de wijk- en dorpsraden. Het uitvoeringsplan zal begin juli gereeed zijn. De gemeente Boxmeer begint met de realisatie in het najaar van 2006. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind 2006 afgerond.