Gemeente Soest

Woningmarktanalyse

Datum: 29/03/2006

Woningmarktanalyse Soest/Soesterberg

Het onderzoeksbureau Quintis heeft een woningmarktonderzoek uitgevoerd in de kern Soesterberg en een analyse uitgevoerd over de woningmarktontwikkelingen in de gemeente als geheel voor de periode tot 2020.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

Nieuwbouw

* Er zijn tot 2020 zo'n 600 extra woningen nodig, waarvan een kleine 400 voor opvang van de autonome groei ('eigen' behoefte). Dat er meer woningen bij moeten komen dan de autonome groei van de huishoudens heeft te maken met vestigers. Tot 2010 bouwen we er zo'n 1200 woningen bij, voldoende voor de opvang van de 'eigen' behoefte.

* Om de nieuwbouw optimaal ten goede laten komen aan de Soester en Soesterbergse huishoudens vergt dat een goed doordachte differentiatie.

Starters (jonge huishoudens)

Er zijn een aantal sporen denkbaar om de positie van starters, veelal jonge huishoudens, te ondersteunen.

* Een eerste is de woonruimteverdeling, waar in Soest al het een en ander aan is aangepast. En inmiddels is de slaagkans van starters gelijk met die van overige woningzoekenden.
* Een tweede spoor is specifieke vraagondersteuning voor starters, in de vorm van een starterlening. Grootste nadeel hiervan is dat er geen woning méér bijkomt. Voornaamste gevolg van vraagondersteuning is dan ook dat de prijzen omhoog gaan in het marktsegment waar de starters zich op richten.
* Een derde spoor is directe nieuwbouw voor starters. Bijvoorbeeld in de vorm van bescheiden huur- en koopappartementen. Om een aantal redenen lijkt ook dat niet de meest optimale oplossing. De toekomstwaarde van dergelijke woningen is gering omdat de doelgroep de komende jaren afneemt en de huren in de nieuwbouw in vergelijking met de bestaande kleinere woningen op een hoger niveau liggen.

* Strategische nieuwbouw- een laatste mogelijkheid om starters te ondersteunen - ligt dan ook meer voor de hand dan specifieke nieuwbouw voor de doelgroep starters. Omdat bij een uitgekiende samenstelling van de nieuwbouw verhuisketens worden gestart kun je meerdere huishoudens aan een nieuwe woning helpen.

Ouderenhuisvesting

* Eén van de belangrijkste opgaven is de zorg voor passende huisvesting voor ouderen.

* Vanwege de vergrijzing moeten er tot 2020 ongeveer 250 ouderenwoningen bijkomen, waarvan de helft met een vorm van aanvullende zorg en diensten.

* Naast het ouder worden van de bevolking stuwt ook de extramuralisatie de vraag naar specifieke ouderenwoningen op. Extramuralisatie is het verplaatsen van een woonplek van een instelling naar een zelfstandige woning. In totaal vergt extramuralisatie maximaal 200 extra woningen met aanvullende zorg.

Aanpak/uitvoering

De komende periode zal worden gebruikt om de onderzoeksresultaten van Quintis te bespreken met de woning corporaties en andere organisaties op het terrein van de volkshuisvesting.

In het najaar van 2006 zal aan de hand van het door Quintis uitgevoerde onderzoek en de overlegresultaten een voorstel voor nieuw woonbeleid aan de gemeenteraad worden voorgelegd. De nieuwe raad heeft deze gegevens gekregen ten behoeve van het vaststellen van het nieuwe raadsprogramma.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer