Groei voorzieningen loopt achter bij bevolkingstoename Flevoland

Het voorzieningenniveau in Flevoland heeft een achterstand van 32% ten opzichte van Nederland en die achterstand neemt toe: in het jaar 2000 was de achterstand nog 30%. Het aantal voorzieningen groeit weliswaar sneller dan in de rest van Nederland, maar die groei blijft achter bij de groei van het aantal inwoners in Flevoland. De grootste knelpunten betreffen gezondheidszorg en hoger onderwijs, maar ook
horecavoorzieningen.

Een en ander blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de provincie Flevoland is verricht. De basisvoorzieningen in de gemeenten zijn wel op orde. Zo zijn er genoeg huisartsen en tandartsen en is er voldoende aanbod van maatschappelijk werk. Het aanbod basis- en voortgezet onderwijs ligt op het landelijke gemiddelde.

"Maar Flevoland biedt nog niet voldoende hoger onderwijs, er is een tekort aan ziekenhuisbedden en er zijn niet genoeg verpleegtehuizen. Ook het aanbod van psycho-sociale zorg schiet tekort," zegt gedeputeerde John Bos in een eerste commentaar op de nieuwste cijfers. Bos: " Het onderzoek toont volgens de provincie in elk geval aan dat er nog het nodige moet gebeuren om de achterstanden in te lopen."

Afgelopen jaren is er door de provincie, gemeenten en instellingen hard aan getrokken om het voorzieningenniveau op peil te houden. Onder meer is er uitbreiding gerealiseerd op het gebied van middelbaar beroeps- en hoger onderwijs, top- en breedtesport en jeugdzorg.

In Flevoland groeien zowel de werkgelegenheid als het aantal voorzieningen sneller dan in andere provincies. De banengroei is de afgelopen jaren drie keer hoger dan het landelijke gemiddelde.

Echter de groei van de bevolking overtreft de groei van het voorzieningenniveau en de werkgelegenheid in het algemeen.

Flevoland telt in 2004 iets meer dan 40.000 arbeidsplaatsen in de voorzieningensector (inclusief 14.000 in horeca en detailhandel). Om het gewenste voorzieningenniveau in 2020 te bereiken, zouden er 23.000 tot 32.000 arbeidsplaatsen in de voorzieningensector bij moeten komen, in een periode van 15 jaar.