D66

Bij de nieuwe inrichting van de onderbouw van het voortgezet onderwijs worden op voorspraak van D66 een aantal extra kwaliteitswaarborgen ingevoerd. Er worden beperkingen gesteld aan het inzetten van onderbevoegde leraren en scholen worden verplicht een minimum aantal uren onderwijs aan te bieden. Bovendien moet minister Van der Hoeven de Kamer gaan voorrekenen of de bekostiging voor het voortgezet onderwijs voldoende is.

Het oorspronkelijke voorstel van minister Van der Hoeven wordt door deze wijzigingen op belangrijke punten aangepast. "Dat was hard nodig", aldus D66-Kamerlid Ursie Lambrechts: "onder het mom van grotere vrijheid voor scholen gaf dit wetsvoorstel vooral veel vrijheid om minder en minder goed onderwijs aan te bieden door minder bekwame leraren."

Eén van de wijzigingen betreft het inzetten van leraren voor vakken waarin ze niet of onvoldoende bekwaam zijn. Minister Van der Hoeven wilde de regels daartoe aanzienlijk versoepelen, maar op initiatief van D66 heeft de Tweede Kamer besloten dat het lerarenteam betrokken moet worden bij beslissingen om onderbevoegde of onvoldoende bekwame leraren in te zetten en dat een bijscholingsprogramma opgesteld wordt om eventuele tekortkomingen weg te werken.

Ook wilde Van der Hoeven scholen de mogelijkheid geven om zelf het aantal lesweken vast te stellen, met een minimum van 38 en een maximum van 42 weken. Lambrechts: "Wij vrezen dat in de praktijk veel scholen zich vanwege beperkte middelen genoodzaakt zullen zien aan de onderkant van die bandbreedte te gaan zitten en wij geloven dat dat de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede zal komen. Daarom hebben wij ervoor gepleit een minimum van 39 weken in te stellen. De minister moet er dan uiteraard wel voor zorgen dat scholen over genoeg middelen beschikken om hieraan te kunnen voldoen. Volgens de minister is de bekostiging voldoende, wij hebben onze twijfels." Daarom heeft Lambrechts de minister gevraagd haar bewering over de bekostiging te onderbouwen. "Kan zij dat niet, dan moeten wij over de bekostiging gaan praten. Het kan niet zo zijn dat wij scholen taken en lessen opleggen waarvoor zij onvoldoende bekostiging ontvangen", aldus Lambrechts.

29-3-2006 11:03