Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Aan de redactie gezondheidszorg
Nieuw wondverband vermindert
pijn van miljoenen patiënten
Amersfoort, 29 maart 2006
Een wondverband waaraan een pijnstiller is toegevoegd vormt een medische doorbraak in de behandeling van chronische wonden. Het verband is het eerste ter wereld dat wonden doet helen en continue pijn bij mensen met chronische wonden kan verminderen, door het direct afgeven van ibuprofen in de wond. Pijnlijke wonden die niet helen, zoals beenzweren en doorligwonden zijn veel voorkomende, maar vergeten problemen. Met meer dan 10 miljoen mensen in Europa die last hebben van dit probleem, komen chronische wonden twee keer zo vaak voor als een meer bekende aandoening als reumatoïde artritis.
Het nieuwe wondverband heet Biatain-Ibu en is ontwikkeld door de Deense producent van medische hulpmiddelen Coloplast. Het wondverband is zeer simpel in het gebruik: het absorbeert en verdampt wondvocht, terwijl tegelijkertijd kleine doseringen ibuprofen direct in de wond worden toegediend. Ibuprofen is wereldwijd een van de meest gebruikte pijnstillende medicijnen. Door toediening via het wondverband kunnen de gebruikelijke bijwerkingen van orale pijnstillers, zoals sufheid en hoofdpijn, worden vermeden.
De dosering van ibuprofen in het wondverband van 10x10 cm is gelijk aan een kwart van een tablet van 200 mg. Uit onderzoek is gebleken dat er enkele uren na het aanbrengen van het wondverband een significante vermindering van pijn heeft plaatsgevonden. Het voortdurende pijnstillende effect kan tot zeven dagen duren. Een van de onderzoeken meldt dat patiënten meer tevreden en meer ontspannen zijn na gebruik van het nieuwe verband, simpelweg omdat zij minder voortdurende pijn voelen.
Een chronische wond is een wond die na 3 maanden nog niet genezen is. Er zijn echter mensen die wonden hebben die na jaren nog niet geheeld zijn. De pijn die dit met zich meebrengt leidt in veel gevallen tot slapeloosheid, verminderde bewegingsvrijheid, isolatie en depressie.
Richard Chapman, expert in pijnbestrijding en directeur van het Pain Research Center van de Universiteit van Utah, benadrukt dat de medische wereld zich meer zou moeten richten op het bestrijden van pijn van chronische wonden. Hij stelt dat de introductie van Biatain-Ibu een doorbraak is voor mensen met chronische wonden.
Christine Moffatt, directeur van het Centre for Research and Implementation of Clinical Practice te Londen geeft aan dat de traditionele pijnstillende tabletten die mensen innemen vaak niet werken. "Blijkbaar is dit product in staat om het pijnstillende bestanddeel direct in de wond te brengen, hetgeen zeer heilzaam werkt."
Coloplast is producent van medische hulpmiddelen. De introductie van Biatain-Ibu past in de traditie van Coloplast in het ontwikkelen van medische hulpmiddelen en diensten die bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven van de gebruikers.
Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjan Groenevelt, bereikbaar op 06-51137641 of www.coloplast.nl / www.biatain-ibu.coloplast.com
Achtergrondinformatie
Veel patiënten hebben extreem pijnlijke wonden die slechts moeizaam of in het geheel niet genezen. Meer dan 10 miljoen Europeanen hebben hiervan last, waardoor de aandoening twee maal zo veel voorkomt als reumatoïde artritis.
Chronische wonden komen het meest voor bij oudere patiënten, door doorliggen of diabetes: gemiddeld 15% van de diabetespatiënten krijgt wonden aan de voeten.
Pijn aan de wond is niet afhankelijk van de grootte van de wond. Wondpijn wordt vaak als onoverkomelijk gezien waarmee de patiënt moet zien te leven.
Prof C. Richard Chapman van het pijn-onderzoekscentrum van de University of Utah School of Medicine stelt dat chronische wonden een vergeten ziekte is die onvoldoende aandacht krijgt waardoor de patiënten niet de optimale behandeling krijgen.
Voor de ontwikkeling van het wondverband Biatain-Ibu heeft Coloplast twee bekende behandelmethoden gecombineerd.
Uit drie wetenschappelijke studies met het pijnstillende verband blijkt dat de pijn aan wonden aanzienlijk kan worden gereduceerd. De ibuprofen kwam, zo liet een van de onderzoeken zien, niet in het bloed terecht, maar werkte alleen lokaal in de wond, wat voor oudere patiënten met meervoudige medicatie een groot voordeel betekent. Een tweede studie liet zien dat 9 van de 10 patiënten aanzienlijk minder pijn rapporteerden, beter konden bewegen en slapen. Ook in vergelijking met de beste huidige pijnbestrijding gaven de patiënten aan meer baat te hebben bij het pijnstillende verband.
Biaitain IBU heeft CE markering en is geclassificeerd als medisch hulpmiddel klasse 3 volgens de Medical Device Directive 93/42/EEC, Artikel 1,4.