Politie Gelderland-Zuid

Tweede bromfietscontrole betrapt zelfde overtreder

Neder-Betuwe, 29-03-2006 o Woensdagochtend tussen 07.00 en 09.30 uur is door politieteam Neder-Betuwe de tweede bromfietscontrole gehouden in deze gemeente. Daarbij zijn 25 bestuurders gecontroleerd waarvan 11 bromfietsen teveel vermogen hadden. Een 16-jarige bestuurder liep voor de tweede keer tegen de lamp.

Twee 17- en 18-jarige jongens uit Ochten en Opheusden hebben hun begrenzer, die op een verdekte plaats aan de bromfiets was gemonteerd, moeten inleveren. Door deze illegale aanpassing kon hun bromfiets een hogere snelheid halen dan wettelijk is toegestaan. Ondanks dat een bestuurder tijdens de rit naar het politiebureau nog probeerde de controleknop hiervoor uit te zetten, doorzag de motorrijder de truc. De twee aangetroffen begrenzers zijn in beslag genomen. Naast de overtredingen voor de constructiesnelheid, is een bestuurder bekeurd voor het niet hebben van een bromfietscertificaat.

Schikking OM
De 16-jarige jongen uit Ommeren die voor de tweede keer betrapt werd op teveel vermogen, is aangehouden voor belediging van politieagenten en verzette zich bij zijn aanhouding. Hiervoor wordt apart proces-verbaal opgemaakt. Een aantal bestuurders die vandaag zijn bekeurd voor overschrijding van het vermogen, krijgen binnenkort een schikking van de Officier van Justitie thuis. De overige overtreders hebben een bekeuring gekregen.

Eerder succes
De eerste controle vond ook plaats aan de Nedereindsestraat in Kesteren op 21 maart tussen 14.00 en 17.00 uur. Die dag is bevestigd dat voornamelijk jonge bestuurders zich schuldig maken aan het opvoeren van hun bromfiets. Van de 41 gecontroleerde bromfietsers zijn voornamelijk jongens van 16 tot 19 jaar uit de plaatsen Opheusden, Lienden, Echteld, Ommeren en Rhenen bekeurd. De feiten betroffen teveel vermogen, geen helm dragen, geen certificaat, gladde band, kapotte uitlaat en onjuiste verzekeringsplaat. Bij teveel vermogen is sprake geweest van 2,0 kilowatt. Wettelijk is 0,7 kw. toegestaan; dit is omgerekend een constructiesnelheid van 50 km/u. De komende tijd vinden meer controles plaats.(01)