Provincie Utrecht

Provinciedekkend overzicht veiligere transportroutes gevaarlijke stoffen

29-3-2006 -

Van alle provincies is Utrecht de eerste met een provinciedekkend overzicht voor veiliger transport van gevaarlijke stoffen. Dit is één van de acties die de provincie samen met partners uitvoert om de externe veiligheid in de provincie Utrecht te verbeteren en samenwerking tussen overheden op dit gebied te versterken.

Bij het project 'transport gevaarlijke stoffen' hebben provincie en gemeenten de gebruikelijke routes voor transporten onder de loep genomen met het oog op externe veiligheid. Als er risico's zijn voor inwoners, is het beter om deze routes te wijzigen. Dit heet routering. Voor elke gemeente is bekeken hoe het transport van gevaarlijke transporten veiliger kan en op basis daarvan stelt de provincie een route voor. De provincie heeft dit project gecoördineerd en heeft gezorgd voor aansluiting tussen alle 'losse' gemeentelijke routes.

Het is vervolgens aan de betreffende gemeenten om de nieuwe routes ook daadwerkelijk in te voeren. Een aantal gemeenten heeft dit al gedaan: Veenendaal, Rhenen, Nieuwegein, Utrecht, Amersfoort en Bunschoten. In samenwerking met de politie controleert de gemeente het gebruik van de voorgeschreven route. De ANWB werkt momenteel een bebordingsplan uit; zij gebruiken hiervoor bestaande borden met symbolen voor gevaarlijke stoffen.

Ruimtelijke ontwikkelingen
Ook bij het ontwikkelen van ruimtelijke plannen speelt externe veiligheid een rol. Naarmate grotere groepen mensen slachtoffer kunnen worden van een calamiteit met gevaarlijke stoffen, worden de normen bij het vaststellen van ruimtelijke plannen strenger. Hoe dichter een gebied bewoond of bebouwd is, hoe kleiner de kans is dat er bijvoorbeeld een LPG-tankstation mag staan. De provincie ondersteunt gemeenten bij het maken van deze afwegingen.

Basisnet
In 2007 moet er een landelijk basisnet zijn voor vervoer van gevaarlijke stoffen voor rijkswegen, spoorwegen en waterwegen. Er komen drie klassen: 'gevaarlijke transporten toegestaan', 'gevaarlijke transporten onder voorwaarden toegestaan' en 'gevaarlijke transporten incidenteel toegestaan'. De voorwaarden hangen samen met soorten stoffen en aantallen wagons of tankwagens per jaar. De provincie levert een actieve bijdrage aan het basisnet.

Saneringsprogramma
Op basis van de risico's wordt in 2006 een saneringsprogramma opgesteld. Bepaalde bedrijven of instellingen zullen moeten worden aangepast of verplaatst om de externe veiligheid te verbeteren. Voor 2010 moet de sanering uitgevoerd zijn, zodat de hele provincie voldoet aan de normen. De meest urgente saneringen moeten al in 2007 zijn afgerond. Meestal gaat het dan om LPG-tankstations.

De provincie Utrecht heeft met gemeenten, brandweer en milieudiensten het Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid 2006 - 2010 opgesteld, met als doel de risico's te beperken die samenhangen met transport en opslag van gevaarlijke stoffen. Na de rampen in Volendam en Enschede en (dreiging van) terroristische aanslagen staat externe veiligheid hoog op de agenda.
Het Ministerie van VROM stelt jaarlijks EUR 782.000 beschikbaar aan de provincie Utrecht voor de uitvoering. Gemeenten en provincie zorgen samen voor EUR 440.000 per jaar, waardoor er ruim 1,2 miljoen euro per jaar beschikbaar is.

De rapporten met kaartjes per gemeente zijn te downloaden via deze site: thema's/veiligheid/externe veiligheid

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 3151

Laatst gewijzigd op 29-03-2006. Paginabeheer: Annemieke van Leeuwen