Inspectie Verkeer en Waterstaat


28 maart 2006: Wanneer heeft een vrijwilliger een vergunning nodig voor personenvervoer?

Door recente publicaties in de media over het vervoer van gehandicapten door vrijwilligers is enige onrust ontstaan. Vrijwilligers bellen de Inspectie Verkeer en Waterstaat met de vraag wanneer ze een vergunning nodig hebben om mensen te vervoeren in auto of bus.

Het belangrijkste voor vrijwilligers zelf is om na te gaan of de organisatie waarvoor zij werken een vergunning nodig heeft. Zo ja, dan moeten de organisatie en de chauffeurs (vrijwilligers) aan wettelijke eisen voldoen.

De belangrijkste regels over vergunningen zetten we hier op een rij:


-Er bestaan verschillende regels voor auto's en bussen. In het eerste geval gelden de regels voor taxivervoer. In het tweede geval die voor busvervoer. Een taxi heeft maximaal acht inzittenden plus chauffeur. Een bus heeft meer dan acht inzittenden.


-Personenvervoer tegen betaling zonder vergunning is in principe verboden. Uitzonderingen worden gemaakt voor het eigen vervoer. Voorbeelden hiervan zijn het vervoer door tehuizen voor de eigen bewoners, het vervoer van de eigen werknemers door bedrijven en het vervoer van de eigen leerlingen door scholen.


-Vervoer tegen betaling betekent niet alleen dat de reiziger zelf betaalt. Bijvoorbeeld subsidies, donaties en reclame-inkomsten gelden ook als betaling. De wet is niet van toepassing op taxivervoer, als het slechts kostendekkend wordt uitgevoerd, tenzij het vervoer wordt verricht in de uitoefening van een beroep of bedrijf.


-Voor een bus is altijd een vergunning nodig. Bij eigen vervoer is geen volledige busvergunningnodig, maar volstaat een beperkte vergunning.

Voorbeeld 1:
Een scoutinggroep die met een eigen minibus (max. 8 inzittenden) af en toe een weekendje weg gaat, en één keer per jaar op zomerkamp, heeft geen vergunning nodig. Er is geen sprake van bedrijfsmatig vervoer.

Voorbeeld 2:
Een stichting die incidenteel (bijvoorbeeld één keer per jaar) een weekend voor gehandicapten organiseert, waarbij de inkomsten van donaties en eigen bijdragen komen, heeft geen vergunning nodig. Er is geen sprake van bedrijfsmatig vervoer.

Voorbeeld 3:
Een stichting die fulltime vakantiereizen voor gehandicapten organiseert, die het vervoer voor die reizen zelf doet, en voor dat vervoer vrijwilligers inzet, heeft een vergunning nodig. Er is (zeer waarschijnlijk) sprake van bedrijfsmatig vervoer.

Voor meer informatie kunt u zich richten tot informatiecentrum@ivw.nl of 0800- 0230402.

28-3-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement | Enquête