Dienstenbond CNV

Werkgevers Wonenbranche willen meer flexibiliteit in CAO 28-03-2006

CBW heeft richting CNV Dienstenbond nogmaals benadrukt dat haar leden behoefte hebben aan meer flexibiliteit in de CAO. CNV Dienstenbond heeft hierop zeer kritisch gereageerd door te stellen dat het belang van werknemers daarbij in acht moet worden genomen.

Op woensdag 22 maart heeft opnieuw overleg plaatsgevonden over een nieuwe CAO voor de Wonenbranche. Tijdens dit gesprek hebben we met name gesproken over de door de werkgevers gewenste flexibiliteit in de CAO. Werkgevers stellen dat zij in de praktijk door de CAO tegen problemen aan lopen, die zij graag willen oplossen. Zij stellen op het gebied van flexibiliteit het volgende voor:

* De periode waarover gemiddeld 37 uur per week moet worden gewerkt te verlengen van 6 naar 12 maanden. Hierdoor zou meer rekening kunnen worden gehouden met de seizoensinvloeden op de drukte.
* De afspraak over minimum-maximum dienstverbanden willen de werkgever wijzigen door het aantal gegarandeerde uren te veranderen van het gemiddelde gewerkte aantal uren naar het minimum gewerkte aantal uren. Daardoor moet niet langer het gemiddelde aantal uren minimaal betaald worden, maar het minimum aantal gewerkte uren. Daarnaast wil men dit niet langer over 6 maanden, maar over 12 maanden bekijken. Daardoor wordt de kans kleiner dat de werknemer een contract voor meer uren "verdient".
* Werkgevers stellen voor dat in overleg met de individuele werknemers moet kunnen worden afgeweken van de volgende CAO-bepalingen:


1. Het maximum van 42 uur per week en 200 uur extra (overwerk) per jaar;

2. De afspraak dat een werkweek van 32 in 4 dagen dient plaats te vinden en voor minder uur naar verhouding;

3. Het aantal avonden dat per week gewerkt kan worden (is nu maximaal
3 per week met een gemiddelde over 6 maanden van 2 per week);
4. Het kunnen invoeren van gebroken diensten, bijvoorbeeld s morgen van 9.00 tot 12.00 uur werken en vervolgens van 17.00 tot 21.00 uur.

Hiermee zou de medewerker dan in zijn of haar contract individueel moeten instemmen, zonder later daarop te kunnen terugkomen omdat de regeling slechter is dan de CAO.

Reactie CNV Dienstenbond
Over bovenstaande voorstellenheeft de CNV Dienstenbond in het overleg kritische vragen gesteld. Daarbij hebben wij aangegeven dat er rekening dient te worden gehouden met de privé-situatie van de werknemer. Die moet in de gelegenheid blijven zijn of haar 2e baan of studie te houden, danwel deel te kunnen blijven nemen aan het sociale leven (clubs, verenigingen gezinsleven enzovoorts). Dat wordt door een aantal voorstellen van werkgever een stuk lastiger. Verder is het de vraag of werknemers in de positie zijn om voorstellen van werkgever die negatief afwijken van de CAO te kunnen weigeren of zelfs weten dat ze die kunnen weigeren. Al met al een stevige discussie waar we nog niet uit zijn gekomen. Op dinsdag 11 april staan de volgende onderhandelingen gepland. We houden u natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen.

Mocht u naar aanleidingen van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben of daarop willen reageren dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl ).