Gemeente Hellendoorn


Jaarrekening Gemeente Hellendoorn krijgt stempel van goedkeuring

De jaarrekening 2005 van de gemeente Hellendoorn is klaar en door de accountant goedbevonden. Voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling door de gemeenteraad willen we vast melden dat de gemeente er dit jaar in is geslaagd een goedkeurend oordeel van getrouwheid en rechtmatigheid te verkrijgen. Daar zijn we trots op.

De jaarrekening is het overzicht van inkomsten en uitgaven van 2005 en de verantwoording waaraan het geld is besteed. Uit de jaarrekening blijkt dat de gemeente een tekort heeft van ⬠275.000 op een exploitatietotaal van bijna ⬠75,4 miljoen. Overigens wordt dit tekort voor een bedrag van circa ⬠235.000 bepaald door inkomsten die niet gerealiseerd zijn in 2005, maar doorschuiven naar 2006-2007. Het college is dan ook tevreden met dit relatief kleine tekort, vooral als dit wordt bezien in het licht van de prestaties die we met z'n allen in 2005 hebben geleverd.
Maar waar we op dit moment vooral tevreden over zijn, is dat het ons gelukt is te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die aan de jaarrekening worden gesteld.

Rechtmatigheidsoordeel
Sinds vorig jaar (jaarrekening 2004) dient de accountant -in ons geval Ernst & Young- in zijn verklaring naast het gebruikelijke oordeel over het getrouwe beeld van de jaarrekening ook tot uitdrukking te brengen dat de in de jaarrekening opgenomen baten en lasten, evenals de balansmutaties tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de begroting en met de van toepassing zijnde wettelijke regelingen(rechtmatigheidsoordeel). Overigens moet worden benadrukt dat het oordeel van de accountantsverklaring zich beperkt tot de financiële rechtmatigheid, kortom alleen handelingen die een direct financieel gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld een inkoop die Europees moet zijn aanbesteed of een subsidie waarvoor aan een aantal voorwaarden moet zijn voldaan.

Voor de jaarrekening 2004 was het landelijke beeld dat van de 420 gemeenten 'slechts' 49 gemeenten (12%) een goedkeurende verklaring hebben gekregen. In 21 gemeenten (5%), waaronder gemeente Hellendoorn, ontving men een verklaring met beperking. Dat wil zeggen dat de accountant bij een bepaalde post in de jaarrekening geen mogelijkheid heeft deze te controleren, maar waarbij niet is gebleken dat deze post "fout" is. Later in het jaar bleek in ons geval ook nog dat alles in orde was.

Scoorden we met de jaarrekening 2004 ten aanzien van de rechtmatigheid dus al redelijk, in 2005 is de laatste slag gemaakt. De accountant geeft in zijn verslag dan ook aan dat de gemeente Hellendoorn zich zeer bewust is van een goede controle op de naleving van wet- en regelgeving en dat de hiervoor noodzakelijke controlemaatregelen zijn uitgevoerd. Dat we dit reeds in het tweede jaar na invoering hebben behaald, is een prestatie waar we, gezien de landelijke problemen op dit terrein, trots op (mogen) zijn.