Indonesie, Maleisie en Brunei lanceren reddingsplan Borneo
De regeringen van Indonesie, Maleisie en Brunei hebben gisteren op de biodiversiteitsconferentie in Brazilie het 'Hart van Borneo initiatief' gelanceerd. Met deze belangrijke stap scharen de drie landen zich achter een gezamenlijke inspanning om een van de belangrijkste natuurgebieden ter wereld voor toekomstige generaties te behouden. Kern van het natuurbeschermingsplan is om 22 miljoen hectare tropisch regenwoud op Borneo intact te laten. De drie landen zullen hun aankondiging bezegelen met de ondertekening van een Verklaring voor behoud van het Hart van Borneo tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in mei.
Het Hart van Borneo is het centrale gebied op Borneo, waar nu nog grote stukken ongerept regenwoud voorkomen. Dit is het leefgbied van onder meer de orang-oetan en de dwergolifant. Maar het eiland herbergt ook talrijke andere bijzondere zoogdieren, en vogel- en plantensoorten. Zo bracht een rapport van het Wereld Natuur Fonds vorig jaar nog aan het licht dat er de afgelopen 10 jaar 361 nieuwe dieren- en plantensoorten op Borneo waren ontdekt. Grootste bedreigingen voor de natuur op Borneo zijn de omvangrijke en nog veelal illegale houtkap, ontbossing ten behoeve van de aanleg van palmolieplantages, en bosbranden.
Het Wereld Natuur Fonds juicht de aankondiging van de regeringen toe. "Dit is een cruciale stap voor de bescherming van de natuur. De drie landen die Borneo besturen laten hiermee visie en leiderschap zien", zegt Gerhard van den Top, directeur natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds. "Doordat de landen het eens zijn over de noodzaak van natuurbescherming, kan een van de meeste rijke gebieden qua biodiversiteit op aarde, worden veiliggesteld". Vorig jaar nog voerde het Wereld Natuur Fonds twaalf maanden lang campagne voor het behoud van de bossen op Borneo. Ook staatssecretaris Van Geel (milieu), aanzwezig op de biodiversiteitstop in Brazilie, heeft de stap van de regeringen inmiddels toegejuigd.
Het Hart van Borneo is overigens niet alleen van belang vanwege de enorme rijkdom aan soorten. In het gebied ontspringen ook 14 van de 20 rivieren op het eiland. "Met de bescherming van dit gebied kunnen dus we niet alleen honderden, misschein wel duizenden soorten veiligstellen, maar ook de beschikbaarheid van drinkwater en voedsel veiligstellen voor de lokale bevolking", aldus Arman Mallolongan, directeur-generaal Bosbescherming en Natuurbehoud van het Indonesische ministerie van Bosbouw.
Het Wereld Natuur Fonds hoopt dat met de aankondiging van drie regeringen de plannen voor aanleg van wat een van 's werelds grootste palmolieplantages op Borneo had moeten worden, definitief van tafel gaan. Deze plannen, gefinancierd door China, beslaan een gebied van 1,8 miljoen hectare in de bergachtige regio grenzend aan Maleisie. Het Wereld Natuur Fonds heeft zich altijd tegen de aanleg van deze plantage uitgesproken, omdat die niet voldoet aan de criteria die zijn vastgesteld in de Ronde Tafel over Duurzame Palmolie (RSPO). De deelnemers aan de RSPO werden het in november vorig jaar eens over de criteria waar de productie van palmolie aan moet voldoen om er zeker van te zijn dat dit niet ten koste gaat van de natuur.
///////////////
Bel
Wereld Natuur Fonds Nederland
Wereld Natuur Fonds Nederland