Gemeente Deventer

Week 13, 27 maart 2006

HET BETREDEN VAN DE LOCATIE IS NIET TOEGESTAAN

CANADESE RAKET UIT TWEEDE WERELDOORLOG GEVONDEN IN PLANGEBIED STEENBRUGGE

Tijdens archeologisch onderzoek bij de voorbereiding van de bouw van de woningbouwlocatie Steenbrugge-Zuid in Deventer is onder meer een RP 3 raket uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Onmiddellijk na de vondst van dit explosief is een bomverkenner van de Politie IJsselland ingeschakeld. Nadat hij had vastgesteld dat inderdaad sprake was van explosieven is het Explosieven Opruimings Commando (EOC) ingeschakeld. Bij het ontgraven van één van de explosieven bleek dat het ging om een RP 3 raket. Mogelijk is deze raket aan het eind van de oorlog door een Canadese jachtbommenwerper van het type Hawker Typhoon afgeschoten op het geschut bij de begraafplaats. Het EOC heeft deze raket op de locatie tot ontploffing gebracht. De locatie is voorlopig voor iedereen verboden terrein.

Op dit moment zijn alle bekende explosieven verwijderd. De vondsten geven aanleiding nader historisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van meer explosieven zodat deze tijdig worden verwijderd en veiligheidsrisicoâs zoveel mogelijk worden vermeden. Om dezelfde veiligheidsredenen zijn alle resten uit de Tweede Wereldoorlog op dit moment weer met grond afgedekt.

FLAK-stelling

Voorafgaand aan de vondst van de raket is globaal historisch onderzoek uitgevoerd naar de oorlogshandelingen die in dit gebied zijn geweest. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat hier Duitse loopgraven zijn aangelegd maar dat deze zonder slag of stoot zijn verlaten.

Buurtbewoners vertelden dat ter hoogte van de begraafplaats luchtafweer van de Luftwaffe (FLAK) was opgesteld. Ook zijn er in het verleden enkele granaten uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Daarom is vooraf besloten alle te ontgraven grond eerst met een metaaldetector te controleren. Grote metalen objecten kunnen op deze manier worden getraceerd voordat ze door de graafmachine worden geraakt. Deze objecten zijn verder uiterst omzichtig ontgraven.

Naast een oude kachel, vaten en emmers leverde deze methode ook enkele granaten en een raket uit de Tweede Wereldoorlog op. De raketten werden onder Britse en Canadese jachtbommenwerpers gehangen en vooral gebruikt voor het uitschakelen van gronddoelen zoals treinen, tanks en luchtdoelgeschut.

Duitse luchtafweer

Vermoedelijk zijn ook resten van de Duitse luchtafweer aangetroffen. Een typische luchtafweeropstelling bestond uit vier of zes stukken zwaar geschut met twee commandobunkers. Aangetroffen is een ronde werkvloer van ongeveer 7,5 meter in doorsnede waarop vermoedelijk een stuk geschut stond opgesteld. Ongeveer dertig meter verderop is een (half) ingegraven aarden schuilplaats aangetroffen.

Mogelijk diende dit onderkomen als vuurgeleidingscentrum voor het geschut en stonden er communicatieapparatuur, radar en hoogtezoekers opgesteld. De geringe afstand tot het geschut doet vermoeden dat het hier om het reserve commandocentrum gaat.

Het belangrijkste commandocentrum lag vaak op een afstand van enige honderden meters. In de kuil zijn munitiekisten voor granaten, patronen, blikken bordjes met losse cijfers als 2, 8 en 9, conservenblikken en glazen (bier)flessen aangetroffen. Daarnaast lagen er resten van communicatielijnen in de kuil. In een afvalkuil even verderop zijn enkele fragmenten van een uniform aangetroffen. Het aangetroffen epaulet was toe te wijzen aan een sergeant van de Luftwaffe. Het luchtafweergeschut was bij dit legeronderdeel ondergebracht

Publicatiedatum: 27-3-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 27 maart 2006