ANBO

9 van de 10 dodelijke privé-ongevallen bij 55-plussers veroorzaakt door een val.

27-03-2006

Voorlichtingscampagne moet 55-plussers laten zien dat oplossingen eenvoudig en effectief zijn.

Jaarlijks overlijden gemiddeld 1.700 mensen van 55 jaar en ouder nadat ze zijn gevallen. Daarnaast is een val er de oorzaak van dat jaarlijks gemiddeld 88 duizend 55 plussers op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis worden behandeld. Dit zijn 240 slachtoffers per dag!
Bij 31 duizend 55-plussers blijkt het letsel zo ernstig dat ze opgenomen moeten worden in het ziekenhuis voor verdere behandeling. De meeste slachtoffers van een val zijn vrouwen.
De gemiddelde jaarlijkse medische kosten van valongevallen, waarvoor het slachtoffer is behandeld of opgenomen in een ziekenhuis, bedragen 470 miljoen euro.

Van de 55-plussers die op een SEH van een ziekenhuis zijn behandeld, heeft 13 procent een heup- of bekkenfractuur opgelopen en bij de ziekenhuisopnamen is dit bijna de helft. Bij het jaarlijks aantal dodelijke ongevallen door een val is het merendeel (1.100) overleden aan de gevolgen van een heup- of bekkenfractuur.

Naast persoonsgebonden factoren, zoals het gebruik van alcohol en medicijnen, kent ook de leefomgeving risicos. Veel voorkomende oorzaken van een val zijn:

- Struikelen over een drempel, vloerkleedje of losse snoeren.
- Verstappen op een (vaste) trap of ladder.
- Uit balans raken bij te snel opstaan uit lage stoel, bed of van toilet.

- Uitglijden op gladde vloeren, vooral in de badkamer, en op trappen.
- Slechte verlichting op trappen en tussen slaapkamer en toilet.

Wat doen 55-plussers aan preventie?
De doelgroep 55-plussers is zeer divers, waardoor de noodzaak om meer te doen aan preventie niet voor iedereen gelijk is. In samenwerking met TNO Kwaliteit van Leven is een doelgroeponderzoek uitgevoerd naar de kennis en opvattingen van 55 plussers ten aanzien van preventie van ongevallen door een val. De belangrijkste uitkomsten zijn geweest:
- 80 procent van de 55-plussers meent over voldoende kennis en ervaring te beschikken om een val te voorkomen.
- Preventiemaatregelen die 55-plussers echter nog weinig nemen zijn het weghalen of afschuinen van drempels, het aanbrengen van antislip in de badkamer en een tweede trapleuning in een woning met meerdere verdiepingen.

- Men staat er verder niet bij stil dat simpele maatregelen, zoals het vastleggen van losliggende snoeren langs plinten of een sterkere lamp boven de trap, de kans op een val aanzienlijk verkleint.

Nieuwe voorlichtingscampagne
Om valongevallen te verminderen is een preventie aanpak nodig die zich richt op meerdere factoren.
Met inzet van televisie- en radiocommercials willen we de doelgroep 55-plussers confronteren met de ernst van een val en laten zien dat maatregelen om een val te voorkomen simpel uit te voeren zijn. Via de website www.veiligheid.nl en de service desk van Consument en Veiligheid worden maatregelen op alle verschillende risicofactoren aangereikt.

Ter ondersteuning van de campagne op televisie en radio zijn inmiddels ruim 250 zogeheten Halt! U valt projecten opgestart. Dit zijn lokale valpreventieprojecten voor zelfstandig wonende 55-plussers, die aansluiten bij de lokale wensen, behoeften en mogelijkheden. Gemeenten, thuiszorgorganisaties, GGDen, ouderenbonden en stichting Welzijn en Ouderen zijn op lokaal niveau de initiatiefnemers.

De aanpak in deze projecten richt zich op meerdere risicofactoren, zoals verbeteringen in de woninginrichting, gebruik van handige producten en hulpmiddelen, meer bewegen, verantwoord medicijngebruik en het veiliger maken van openbare ruimten.

Consument en Veiligheid verzorgt in het verlengde van de campagne workshops voor professionals en vrijwilligers, waarin zij getraind worden voorlichting te geven aan 55-plussers over valpreventie.

55-plussers kunnen op www.veiligheid.nl informatie terugvinden of contact opnemen met de Servicedesk van Consument en Veiligheid (tel: 020 - 511 45 67 ma t/m vrij 9.00-13.00 uur).