Unicef
Barbados: love is in the air 27 maart 2006, Barbados - Geweld op scholen, het komt steeds vaker voor. De detectiepoortjes schieten als paddestoelen uit de grond. Ook het Caribische eiland Barbados lijkt er niet aan te kunnen ontsnappen. Lijkt, want dankzij de 'Xchangers' keert het tij langzaam. 'Xchangers' zijn jongeren die problemen vreedzaam willen oplossen. Hoe promoot je een positieve levenshouding op een eiland waar armoede en drugs het dagelijks leven beïnvloeden?
D'Andra Howard praat met leerlingen van de Grantley Adams-school over hoe je conflicten zonder geweld te gebruiken kunt oplossen. Foto: Unicef Eastern Caribbean Office/McClean-Trotman D'Andra Howard praat met leerlingen van de Grantley Adams-school over hoe je conflicten zonder geweld te gebruiken kunt oplossen. Foto: Unicef Eastern Caribbean Office/McClean-Trotman
Op de Grantley Adams middelbare school hebben de 'Xchangers' onlangs een groot succes geboekt. Twee op de drie leerlingen hebben officieel beloofd zich positief te gedragen.
Soft gedoe?
Beloven je positief te gedragen. Het klinkt een beetje soft, maar het is een begin. "Verandering vindt niet plaats van de ene op de andere dag. Het is een proces dat tijd vergt", vertelt de 22-jarige D'Andra Howard. Als scholiere maakte zij de afgelopen jaren het geweld van nabij mee. Nu heeft zij net een, door Unicef georganiseerde, training achter de rug en maakt ze deel uit van de 'Xchangers'. Doel van de training was leeftijdgenoten te stimuleren geweld te laten voor wat het was.'
"De training heeft me geleerd hoe de studenten te benaderen, maar ook wat de achterliggende oorzaken van het geweld zijn, zoals de grote armoede op Barbados en de invloed van drugs bijvoorbeeld", vertelt Howard. Maar ook de thuissituatie kan een rol spelen bij geweld. "Als die niet positief en ondersteunend is, heeft dat invloed op het gedrag van leerlingen. Dat geldt ook voor een gebrek aan aandacht van docenten."
'Peace man!'
Howard: "De kwestie is dus niet dat leerlingen zich niet correct willen gedragen, de reden is vaak een gebrek aan aandacht en liefde in hun directe omgeving." Onlangs organiseerde Howard een Peace Week op de Grantly Adams-school, samen met andere leden van de 'Xchangers' en een aantal overheidsinstanties.
Heel belangrijk is nadruk te leggen op de invloed die jongeren zélf hebben. "Een belangrijke boodschap is dan ook om zelf te zoeken naar manieren die een positieve leefwijze kunnen bevorderen", vertelt Howard. "Meestal hebben de leerlingen zelf de antwoorden om agressie tegen te gaan. En het zijn vaak antwoorden en oplossingen die beter aanslaan bij hun leeftijdgenoten dan de oplossingen van ouderen."
Succes
"Jongeren die jongeren stimuleren, is het uitgangspunt", vertelt Niloufar Pourzand van Unicef. "Dat is de reden ook waarom we de 'Xchangers' ondersteunen met trainingen en middelen. Zij hebben een voorbeeldfunctie en stimuleren hun leeftijdgenoten." En op de Grantly Adams-school met succes. Bijna 60 van de 90 leerlingen hebben plechtig beloofd zich positief in te stellen en bij problemen geen geweld te gebruiken. Love is in the air.