Gemeente Gaasterlân-Sleat

kapvergunningen

kapvergunningen niet afgeschaft

In de afgelopen vergaderingen van de gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat is het onderwerp kapvergunningen regelmatig besproken. In het kader van deregulering (vermindering van regels) was de raad in eerste instantie van mening dat een kapvergunning voor bomen binnen de bebouwde kom, van de stad en dorpen in onze gemeente, afgeschaft kan worden. Inwoners van Gaasterlân-Sleat hadden dan echter ook monumentale en beeldbepalende bomen, toekomstige monumentale en beeldbepalende bomen, en bijzonder soorten bomen binnen de bebouwde kom zonder kapvergunning mogen kappen.

Bij nader inzien ging dit de leden van de raad te ver. De raad is van mening dat hierdoor de kans bestaat dat monumentale en beeldbepalende bomen op termijn bij particulieren verdwijnen. Bij afschaffen van de kapvergunning is er ook niet meer de mogelijkheid de gekapte bomen te compenseren door middel van een herplantplicht. De kans is aanwezig dat er in de toekomst helemaal geen grote (monumentale en beeldbepalende) bomen meer zouden staan binnen de bebouwde kom van onze gemeente. De Gemeente Gaasterlân-Sleat is een bosrijke gemeente en het is van belang dit landschap in deze ***** gemeente in stand te houden of zelfs te versterken.

Verder heeft de gemeente geen lijst van (toekomstige)monumentale en (toekomstige)beeldbepalende bomen die niet gekapt mogen worden. Het opstellen van een dergelijke lijst, het bijhouden, controleren en handhaven hiervan geeft meer nieuwe regels en is onoverzichtelijker dan de oude kapvergunning. De gemeente raad is verder van mening dat zij geen onderscheid mag maken tussen de aanvraag van een kapvergunning van een inwoner van buiten de bebouwde kom of van binnen de bebouwde kom. Ook is er veel onduidelijkheid over de komgrenzen, wat is binnen en wat buiten de bebouwde kom. Dit geeft verwarring bij de burgers maar ook bij de handhavers.

Om met betrekking tot de kapvergunningen het aantal regels te verminderen en het voor de burgers toch te vereenvoudigen heeft de gemeente Raad in de vergadering van

14 februari 2006 het volgende besloten.

Voor het gehele grondgebied van de gemeente Gaasterlân-Sleat geldt dat er geen kapvergunning meer nodig is voor:


· coniferen


· en bomen die op 1 meter boven het maaiveld een stamomtrek hebben van minder dan 35cm.

De gemeente Raad is verder van mening dat er meer voorlichting gegeven moet worden aan de inwoners van de gemeente over het onderhoud van bomen. Hierbij kan gedacht worden aan snoeien, verplanten of vervangen van bomen. Welke bomen eventueel gekapt kunnen worden, advies over onderhoud aan hout- en bossingels etc. Vaak kunnen bomen, die overlast veroorzaken, door simpele ingrepen, blijven staan waardoor het aanzien van het landschap of het straatbeeld behouden kan blijven. Hierdoor kunnen mooie bomen blijven staan en uitgroeien tot beeldbepalende en eventuele monumentale bomen.

Bij een kapaanvraag krijgt de aanvrager eventueel ook advies over de snoei- en kapwerkzaamheden en de eventuele herplant. Tevens wordt de aanvrager gewezen over het hoe en wanneer het beste de snoeiwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Verder wordt de aanvrager gewezen op de Flora en Fauna wet, en de overige wettelijke eisen van plantafstand tot de erf afscheiding, overhangende takken, doorgroeien van wortels etc.

Indien de gemeente constateert dat een burger zonder kapvergunning een boom of bomen heeft gekapt dan heeft de gemeente de mogelijkheid proces verbaal te laten opmaken en een zware herplantplicht op te leggen. Het halveren, knotten, kadalaberen of verplanten van bomen is geen onderhoud maar een vorm van kappen ook hiervoor is een kapvergunning nodig. Ook het (fors) opsnoeien van bomen, bijna alle takken van de stam verwijderen (opscheren), wordt beschouwd als (illegaal)kappen. Voor het kappen van dode bomen moet ook een kapvergunning worden aangevraagd.

Het is daarom raadzaam voordat er gekapt gaat worden eerst informatie in te winnen of er ook een kapvergunning nodig is.

Indien gemeentelijke bomen zonder toestemming worden gesnoeid of beschadigd dan wordt er proces verbaal opgemaakt en de schade op de veroorzaker verhaald.