Voedingcentrum
Nederlander moet meer voedingsvezel eten
27 maart 2006
Kort geleden heeft de Gezondheidsraad een nieuwe richtlijn voor de
vezelconsumptie opgesteld. Deze nieuwe richtlijn is voor volwassenen
3,4 gram voedingsvezel per megajoule (14 gram per 1000
kilocalorieën), wat neerkomt op 30 tot 40 gram per dag. Inname van
voldoende voedingsvezels leidt tot betere darmwerking en beschermt
tegen hart- en vaatziekten. Omdat slechts een van de tien Nederlanders
aan de richtlijn voor vezelconsumptie voldoet, adviseert het
Voedingscentrum meer voedingsvezels te eten. Producten die veel
voedingsvezel bevatten, zijn onder meer volkorenbrood, verse groente,
vers fruit en peulvruchten.
Voedingsvezel is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich in
de celwand van planten bevinden. Ze geven stevigheid en vorm aan de
plant. Het zijn voor de mens onverteerbare stoffen, die ervoor zorgen
dat de darmen goed hun werk kunnen doen.
Â
Gezondheidseffecten
Voedingsvezels hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Er is
overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de darmwerking door een
vezelrijke voeding verbetert. De passagesnelheid door de darm neemt
toe en het risico op obstipatie (verstopping) vermindert.
Ook is er overtuigend bewijs dat voedingsvezel bescherming biedt tegen
hart en vaatziekten, vooral voedingsvezel uit graanproducten en fruit.
Hiernaast levert voedingsvezel een bijdrage tegen overgewicht: het
verzadigingsgevoel wordt gestimuleerd, waardoor er in totaal minder
zal worden gegeten. Tot slot zijn er aanwijzingen uit onderzoek dat
voedingsvezel beschermt tegen dikkedarmkanker en diabetes type 2. Het
bewijs voor deze laatste twee vormen van bescherming is echter niet
overtuigend.
Vezelconsumptie in Nederland te laag
De nieuwe richtlijn van de Gezondheidsraad heeft betrekking op de
consumptie van vezels die van nature in voeding voorkomen en dus niet
op voeding die verrijkt is met vezels. De gemiddelde consumptie van
voedingsvezel in Nederland ligt op ongeveer 20-25 gram (2-2,5 g/MJ)
per dag en dat is duidelijk lager dan volgens de nieuwe richtlijn. Om
de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezel te halen, raadt het
Voedingscentrum aan meer volkorenbrood, groente en fruit te eten.