Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MRSA bij varkenshouders

Kamerstuk, 27-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP 2.671.128

27 maart 2006

Mede namens mijn collega van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), bied ik u hierbij een brief aan die het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben gestuurd aan mij en mijn collega van LNV, zie bijlage 1.

Uit een kleinschalig onderzoek door de Universiteit van Nijmegen is gebleken dat bij 6 van de 26 onderzochte varkenshouders (23%) besmet is met een aan varkens gelieerd type van de "MRSA-bacterie". Deze bacteriesoort is resistent tegen penicilline, antibiotica met een vergelijkbaar werkingsmechanisme en tetracyclines. Op basis van deze bevindingen hebben de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) en het CIb onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van deze bacterie onder 540 varkens, 39% van de varkens bleek MRSA-positief te zijn.

De relevante medische- en agrarische organisaties zijn inmiddels van de onderzoeksresultaten en van de aanbevelingen voor behandeling van infecties bij varkenshouders op de hoogte gebracht:

Risicobeoordeling
De VWA, Bureau Risicobeoordeling, heeft mij en mijn collega van LNV ingelicht over de risico's die verbonden zijn aan MRSA bij varkens, bijlage 2. De VWA heeft aan mij en mijn collega van LNV de volgende adviezen uitgebracht:
o Het is wenselijk de risico's zorgvuldig met de direct betrokkenen zoals varkenshouders en dierenartsen te communiceren. Stand van zaken: dit heeft inmiddels plaatsgevonden.
o Het is gewenst op korte termijn met de varkenshouders en dierenartsen te overleggen over reductie van het gebruik van tetracyclines. De gevolgen van het eventuele gebruik van alternatieve middelen dienen hierbij zorgvuldig overwogen te worden. Stand van zaken: dit zal door het Ministerie van LNV nader worden uitgewerkt. o De veterinaire sector zou de ziekenhuisbranche goed op de hoogte moeten houden van nieuw aangetroffen stammen en andere relevante informatie. Stand van zaken: via de VWA en het CIb staan beide branches met elkaar in contact.
o De relevante levensmiddelen dienen op besmetting met MRSA te worden gecontroleerd, zodat de risico's voor de voedselveiligheid beoordeeld kunnen worden. Stand van zaken: op basis van de risico-inventarisatie en -evaluatie, uitgevoerd door de VWA in samenwerking met het RIVM, worden risico's voor overdracht van `varkens-MRSA' via producten zoals varkensvlees als verwaarloosbaar klein ingeschat. Op korte termijn zal met de VWA overlegd worden welke maatregelen er zullen worden genomen en of verder onderzoek nù gewenst is.
o Het is zeer wenselijk een onderzoeksprogramma in te stellen naar de wijze van verspreiding van MRSA waarbij zowel de veterinaire als de humane aspecten in hechte samenhang bestudeerd worden. Stand van zaken: hiertoe zullen op korte termijn de leden van het platform Antibioticaresistentie bij elkaar worden geroepen om onderzoeksstrategieën en maatregelen voor de korte termijn te formuleren. In het platform zijn vertegenwoordigd LNV, VWS,VWA en de hieraan gelieerde onderzoeks- en uitvoeringsinstituten.

Nader onderzoek
De mate van overdracht naar de mens via diercontact is nog onvoldoende onderzocht. Niettemin moet er op basis van literatuurgegevens en de huidige bevindingen van worden uitgegaan dat overdracht van "varkens-MRSA" van varken op mens met enige regelmaat plaats zal vinden. In nauwe samenwerking zullen de VWA en het CIb bedrijven uit de survey selecteren om, naast aanvullend veterinair onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV, varkenshouders en zo mogelijk hun gezinsleden te bemonsteren. Voor personen die frequent in aanraking komen met varkens en varkensproducten, zoals slachthuispersoneel en verwerkers van slachtproducten, zal onderzocht worden of bemonstering noodzakelijk is.

Over de kans van mens-op-mens overdracht zijn momenteel eveneens onvoldoende gegevens bekend. Nader onderzoek door het CIb en de VWA moet hierover duidelijkheid geven. Pas indien uit onderzoek mocht blijken dat de `varkens-MRSA' ook van mens-op-mens overdraagbaar is heeft dit direct consequenties bij behandeling of opname in een ziekenhuis. De geldende richtlijnen van de Werkgroep Infectieziektepreventie (WIP) voor personen met een hoog risico op MRSA-dragerschap zullen dan gevolgd moeten worden.

Nader onderzoek van de risicofactoren die hebben bijgedragen aan de introductie van MRSA in de varkensstapel is ingezet. Het moment van introductie van "varkens-MRSA" in de keten is niet bekend. Risicofactoren en mogelijke besmettingsbronnen worden nader onderzocht door de VWA in samenwerking met andere veterinaire kennisorganen.

Uiteraard ben ik ook geïnteresseerd in de situatie in andere dierlijke sectoren en in de ons omringende lidstaten. Er zijn signalen dat MRSA niet alleen in Nederland speelt. De MRSA-problematiek is aan de EFSA ter beoordeling voorgelegd, daarnaast zijn de Europese Commissie en het Eurpean Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) geïnformeerd.

Tenslotte
De risicobeoordeling van de VWA m.b.t. de bevindingen bij varkens en varkenshouders kan ik onderschrijven. Daarnaast constateer ik dat de acute volksgezondheidsrisico's van MRSA bij varkens beperkt zijn. De belangrijkste aanbeveling voor de zorgsector is dat een arts-microbioloog bij vermoeden van een stafylokokken infectie tijdig moet denken aan contact met varkens en "varkens-MRSA". Het CIb heeft de beroepsgroep hierop gewezen en hen geïnformeerd over de behandelmethode. Hoewel er nog geen harde gegevens beschikbaar zijn over de oorzaken van de "MRSA-besmetting", zal op korte termijn worden gestart met een kritische analyse van het tetracycline- en andere antibioticagebruik in de varkenssector, zodat snel passende maatregelen genomen kunnen worden als de resultaten van deze analyse daartoe aanleiding geven.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* MRSA bij slachtvarkens (nieuw venster) Kamerstuk | 10-3-2006 (pdf, 3 pag., 199 kB) Brief van de VWA en het RIVM aan minister Veerman van het ministerie van LNV.

* Aanwezigheid MRSA in slachtvarkens (nieuw venster) Kamerstuk | 13-3-2006 (pdf, 5 pag., 288 kB) Brief van de VWA aan minister Veerman van het ministerie van LNV.