Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Van oude en nieuwe Belgen - die dingen die voorbijgaan

Ik ben benieuwd welk wedstrijdverslag van de Meesterklasse deze ronde geen melding zal maken van de rampzalige beslissing van de KNSB om de derde en laatste ronde van de Halve Finales te verplaatsen.

'Doordat het EK Individueel in Turkije twee weken vervroegd is, zijn wij genoodzaakt geweest de data van de derde ronde te wijzigen. De derde ronde wordt nu gespeeld op 25 en 26 maart. Op 25 maart is ook een KNSB competitieronde, deelnemers aan de Halve Finale derde ronde krijgen het recht op vooruitspelen van de competitiewedstrijd.'

Nou, dat hebben we geweten. HSG-Breda, een attractie van het zuiverste water met een absolute topbezetting werd in tweeën gehakt, in Apeldoorn bleef bord 10 uit protest leeg, ESGOO zat zonder Rothuis en de vierpuntenontmoeting HMC Calder - HWP was in zekere zin al beslist voordat een zet gespeeld was. Bij de Zeeuwen, die dit seizoen hun gouden jubileum vieren, ontbrak naast Motwani ook Koen Leenhouts, die tezelfdertijd in het Hilversumse raadhuis van Dudok aantrad tegen John van der Wiel.

Zeeuws ongeluk
Het was wederom een ware schaakhappening in het Hervion College in Den Bosch. Met zeven thuis spelende teams valt er natuurlijk heel wat te beleven. Ongeloof aan Bossche zijde toen de opstelling van HWP ons onder ogen kwam. Dat Mikhalchishin alleen bij uitzondering meedoet was bekend en Bart Michiels is dit seizoen evenmin veelvuldig beschikbaar. Maar geen Motwani aan 1 en zijn vervanger Ivo Timmermans ontbrak eveneens. Nog schokkender was echter Koen Leenhouts aan 2, die zat toch in Hilversum?

Enfin, toen de klokken in werking waren gesteld bleek al snel dat het Zeeuws ongeluk aanhield. Johan Goormachtigh trapte in een bekende val en was op zet 12 een pion kwijt en een uur op de klok. Kopman Helmut Cardon moest aan bord 1 alle zeilen bijzetten om zijn op expeditie gestuurde dame heelhuids thuis te krijgen (zonder de hulp van Fridman was dat zelfs niet gelukt) en Gunter Deleijn vergat een tussenruil en raakte daardoor zijn gehele damevleugel kwijt. Het was als in de roman van Couperus: de oude Belgen zijn op. Bernard de Bruijcker heeft op doktersadvies moeten besluiten te stoppen met schaken en bij de andere Vlaamse legionairs komt de sleet er ook langzaam op.

Na een uur was de nul bij Leenhouts een feit (een unicum: hij verloor simultaan twee partijen, een in Den Bosch en een in Hilversum) en een voorspelling van 7-3 was conservatief. Vervolgens liet Kees Nieuwelink, de enige HWP'er die echt goed stond, zich de kaas van het brood eten. Zijn winnende koningsaanval was iets minder winnend dan hij zelf dacht en vervolgens raakte hij op kinderlijk eenvoudige wijze materiaal kwijt - 'zo heb ik dit seizoen al eerder materiaal weggegeven', aldus de teamleider ad interim. 3-0.

Slotakkoord
Gaandeweg vielen er ook wat lichtpuntjes te ontwaren. Cardon had geprofiteerd van de nalatigheid van Fridman en de nieuwe Belgische troepen (Geirnaert en Maenhout) bleven met opvallend gemak overeind tegen 2500 GMs. Nog voor de tijdcontrole moest Cardon alsnog de zeilen strijken - zijn stukken kwamen los te staan en op een vol bord raakte hij er plotsklaps een kwijt. Het loopgravengevecht bij de andere Fridman kwam tot een explosie. In plaats van een ondoordringbare vesting in te nemen koos Groffen voor een opmerkelijke tactiek en offerde enkele pionnen om zijn toren te activeren. Of dat verantwoord was kan betwijfeld worden, maar in de partij werkte het. Zwart stond op een gegeven zo passief dat er van winst geen sprake meer kon zijn. Tegelijkertijd deed de Belg in Bossche dienst zichzelf de das om. Hij speelde te lang door voor de winst en toen de mentale switch naar 'OK
- remise dan maar' gemaakt moest worden produceerde hij met nog seconden op de klok een fataal pionzetje. Piceu raapte de brokstukken kundig op en verkleinde de achterstand tot 5 - 2. Levin werd net als eerder die week bij de KNSB-bekerwedstrijd tegen de Duikboten matchwinnaar voor HMC Calder met een remise en ook net als in Breda tekende Paul Span voor het slotakkoord. Toen ging hij op tijd ten onder, nu werd het toreneindspel met pluspion, buitgemaakt op zet 12, kundig naar winst gevoerd.

HMC Calder - Het Witte Paard 7 - 3
D. Fridman - Cardon 1-0; Pedersen - Leenhouts 1-0 (R); Saltaev - Geirnaert ½-½; Levin - Maenhout ½-½; R.Fridman - Groffen ½-½; Van der.Stricht - Piceu 0-1; Abeln - Nieuwelink 1-0; Welling - De Waal ½-½; Ondersteijn - Deleijn 1-0; Span - Goormachtigh 1-0 René Olthof

---