PERSBERICHT
InFocus brengt om de week achtergronden bij de actualiteit over de positie
van moslims en de islam in Nederland.
Uitzending op 26-3-2006 van 12.00 tot 12.30 uur op Nederland 1
Herhaling op 1-4-2006 van 10.30 tot 11.00 op Nederland 1
InFocus over: 21 maart antiracismedag, islamitische scholen, beeldvorming rondom de Hofstadgroep en antisemitisme.
Rassenrellen in Sharpville vormden de directe aanleiding: 21 maart 1966 werd de eerste Dag tegen de Rassendiscriminatie wereldwijd herdacht. Hoe zit het nu in Nederland, veertig jaar later: hebben we discriminatie achter ons gelaten? Jammer genoeg blijken we niet echt wijzer te zijn geworden. Na veertig jaar bewustmaking en bestrijding verschoof het accent van ras naar religie: we raakten verstrikt in de netten van de islamfobie. InFocus spreekt met de woordvoerder Igor Boog van het LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) en met Mustafa Ayranci van het Platform Allemaal Anders, Allemaal Gelijk. Verder kreeg wethouder Ahmed Aboutaleb bij een bijeenkomst van dit platform het eerste 'identificatiebewijs tegen discriminatie & intolerantie' uitgereikt.
Intrigerend, die tegenstrijdige berichtgeving over islamitische scholen. De 46 stuks die Nederland telt zijn er blijkbaar aan de ene kant te veel - ze kampen met leegloop - en aan de andere kant te weinig. Want onderzoek wijst uit dat veel meer ouders hun kinderen op islamitische scholen willen doen. Ligt het aan de schoollocaties? InFocus ging op onderzoek en kwam terug met een andere conclusie: niet de buurt maar het management nekt de kwetsbare moslimschool.
Heeft de beeldvorming rondom de Hofstadgroep, door media, justitie en politiek, invloed op de status van deze leden bij moslimjongeren? De verdachten zijn net berecht en schuldig bevonden aan het vormen van een terroristisch netwerk. Maar hoe komt al die aandacht voor deze groep over op jongeren, vooral moslimjongeren, op straat en op school? Volgens cultureel antropoloog Martijn de Koning zijn moslimjongeren niet altijd erg onder de indruk van de reguliere moslimorganisaties in Nederland. Ze vinden dat hun geloofsgenoten hun ziel hebben verkocht aan Nederland. Nee, dan de Hofstadgroep, het 'andere' moslimgeluid. Maar - is dat dan wèl het geluid waarmee jonge moslims zich identificeren? InFocus polst naast de Koning ook jongeren zelf over het beeld van Mohammed B. en de Hofstadgroep.
Marokkaanse jongeren worden gemakkelijk beschuldigd van anti-semitisme. Maar dekt de vlag in alle gevallen de lading wel? Wordt geldige kritiek op de staat Israël niet snel verhaspeld met jodenhaat? InFocus luistert naar Hajo Meijer van Een Ander Joods Geluid, naar Mw. H. Hirschfeld van het CIDI en naar Marokkaanse jongeren in Mokum.
Nederlandse Moslim Omroep