Gemeente Weert

Speech burgemeester Niederer tijdens Symposium Kracht door Samenwerking

Onder embargo tot vrijdag 24 maart 2006 16.00 uur

SAMENWERKEN IS HORIZON VERLEGGEN

Dames en heren, wist u dat graaf Jacob van Horne, destijds woonachtig in Weert, van 1460 tot 1482 ook heer was van Cranendonck èn Eindhoven? Eindhoven kun je in die zin beschouwen als het eind-hof van het Land van Weert. Hiervan getuigen ook de wapens van onze beide gemeenten, waar u dezelfde drie horentjes in aantreft. Welcome back, collega Sakkers. U ziet dat we de geschiedenis niet verloochenen als we samenwerking zoeken. En we begrijpen ook heel goed dat u de provinciegrens weer oversteekt. Immers, in het recentelijk verschenen boek van Graydon adviseur Robert Blom genaamd "De beste Provincie voor Ondernemers", komt Limburg als beste uit de bus. Maar Limburg heeft nog wel wat te leren op het gebied van economische dynamiek. Laat u daar nou juist expert in zijn.

Commissaris van de Koningin in Limburg Frissen zegt in dit boek: "Door belemmeringen voor ondernemend Limburg zoveel mogelijk weg te werken en de grensoverschrijdende samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs te stimuleren, hopen wij Limburg verder te ontwikkelen tot een economische en technologische topregio als onderdeel van de ontwikkeling van de driehoek Aken-Eindhoven-Leuven tot een Europese "region of excellence". Om een extra krachtige impuls te geven aan deze economische vernieuwingsslag is door de provincie en vertegenwoordigers van het Limburgse bedrijfsleven, kennisinstellingen, werknemersorganisaties, centrumgemeenten en het Ministerie van Economische Zaken een "Versnellingsagenda" opgesteld. Deze leidt ertoe dat een aantal belangrijke economische projecten versneld worden uitgevoerd."

Limburg gaat dus nu in de hoogste Versnelling. Wij begrijpen maar al te goed, dat als we steeds met beide benen op de grond blijven staan, we nooit vooruit komen. De maart-editie van de Kamerkrant voor ondernemend Limburg-Noord brengt wat dat betreft de kansen voor onze regio mooi in beeld.

Vandaar ook dit symposium. Om die economische kansen te benutten, zoeken we samenwerking. En afhankelijk van het onderwerp kiezen we onze partners. In Midden-Limburg, in het bijzonder met Roermond, werken we bijvoorbeeld aan de opwaardering van de N280. Op het gebied van de chemie, waarbinnen we enkele zeer innovatieve ondernemingen huisvesten, richten we de blik op Sittard-Geleen. En in de agrarische sector trachten we met Nederweert een natuurlijke brug te slaan naar Greenport Venlo. We dagen onze Midden Limburgse partners van harte uit om tot nadere samenwerking te komen.

Met het provinciaal bestuur zijn we bezig om resultaatgerichte allianties op te zetten over onderwerpen waarover we samen spijkers met koppen kunnen slaan. En met de provincies Limburg en Noord Brabant bereiden we een nieuw bedrijventerreinbeleid en 1-loket voor het bedrijfsleven voor.

De regio Weert, het Land van Weert en Cranendonck wil dus verbindingen slaan naar de grotere regio. In de toekomstvisie "Weert - opmaat naar de toekomst, op maat in 2015" (voor u beschikbaar) kiest de gemeente Weert ervoor om door bevordering van de werkgelegenheid het aantal inwoners op peil te houden en zo mogelijk te laten groeien. Dit is nodig om het voorzieningenniveau goed op orde te houden voor de ruim 100.000 inwoners van de regio die daarop aangewezen zijn. Dat wordt een hele opgave, gezien de demografische ontwikkelingen die ons te wachten staan. U heeft daar recentelijk in de media over kunnen vernemen.

Speerpunt van onze strategie is het versterken van hoogwaardige, innovatieve maakindustrie. We doen dat in het regionale verband van de Hoge Dunk van het Land van Weert en Cranendonck. We zijn immers traditioneel niet alleen sterk in de handel en de agrarische sector, maar ook en vooral in de maakindustrie. Deze industrie staat onder druk door de loonkosten. Recente aankondigingen van bedrijfssluitingen zijn daar een uiting van. Dat betekent dat we op zoek moeten naar nieuwe industriële productie met een hoge toegevoegde waarde.

Wij geloven in de kansen voor onze regio op het gebied van deze maakindustrie. We zijn er niet alleen traditioneel sterk in, maar we hebben ook een heel goede arbeidsmentaliteit, een fantastisch vestigingsklimaat als het gaat om onze bedrijventerreinen, het wonen, onderwijs en de voorzieningen. We zijn omringd door uitgestrekte natuurgebieden en een agrarisch buitengebied waar je nog in alle rust kunt fietsen, wandelen of paardrijden. Dit wordt wederom onderschreven in het weekblad Elsevier van 4 maart jongstleden, waarin Weert qua economische positie tot de beste 35 gemeenten van Nederland wordt gerekend.

En maakindustrie is voor mij hét onderwerp van samenwerking met de regio Zuidoost-Brabant. De regio Weert grenst aan die regio, met Eindhoven als kloppend, nee: bonkend hart van de Brainport. Ik ben er van overtuigd dat Weert in die samenwerking veel te bieden heeft. Dat wordt bijvoorbeeld al aangetoond door onze Woningbouwcorporatie Wonen Weert, die erin geslaagd is om succesvol te penetreren in Zuid-Oost Brabant. Het wordt ook aangetoond door het uitermate succesvolle project Connect, dat is opgestart vanuit de Hoge Dunk. Voor wie het niet kent: Connect biedt ondernemers de kans om nieuwe ideeën uit te werken in een bedrijfsplan. Dat gebeurt onder begeleiding van de TU Eindhoven en een bewezen ondernemer als coach. Het project is inmiddels via een zelfstandige stichting uitgevlogen in Zuid-Oost Nederland en krijgt nationale bekendheid. Zuid-Oost Brabant smeedt plannen voor een A2-zone, een zone met topbedrijven tussen Best en Leenderheide. Ik zie grote kansen voor onze zogenaamde Stadspoort tussen Weert en Nederweert als voorpost van deze A2-ontwikkelingszone. Samen maken we weer deel uit van de Toptechnologische regio Eindhoven-Aachen-Leuven.

In onze toekomstvisie hebben wij ons uitdrukkelijk uitgesproken voor het aanhaken aan de ontwikkelingen die in de regio Eindhoven plaatsvinden. Wij willen een rol spelen in dat grotere geheel, ten gunste van dat geheel. Met andere woorden: complementariteit, geen concurrentie. Wij zullen dat grote geheel wel moeten overtuigen van onze meerwaarde. Collega Sakkers heeft mij daartoe uitgedaagd. En terecht! Als je als kleiner radertje wil meedraaien in het grotere geheel, moet je zelf ook voor drijfkracht zorgen. We zetten in op versterking van kansrijke ketens en clusters in de regio, zoals plaatmaterialen en panelen, metaal, machinebouw en innovaties ten behoeve van de agrarische sector.

Centraal staat deze middag de vraag hoe de economische structuur in de regio Weert versterkt kan worden door een samenwerking met de regio Eindhoven. Drie sprekers - Alexander Sakkers, Elies Lemkes en Bert van Gijzel - zullen ons inzicht geven in de " best practices" waar wij van kunnen leren, moeten leren. Zoals ik al zei, zal de regio Weert haar meerwaarde voor het grotere geheel moeten gaan bewijzen. Dat kan alleen maar vanuit een eigen identiteit die vervolgens zorgt voor een krachtige profilering. Wat mij betreft kiezen we voor een krachtig profiel als 'Make-Tech regio': "Weert maakt het". We hebben in de persoon van Frank Bronswijk, CEO van Trespa International, een spreker uit onze eigen regio die vanuit zijn praktijk daartoe aanzetten zal formuleren.

Tenslotte.
Een belangrijk instrument ten behoeve van de profilering van onze regio, ligt in ons initiatief voor de oprichting van de 'Taskforce Triple Weert', die vanmiddag gepresenteerd wordt. Deze voorhoede van ondernemers, vertegenwoordigers van kennisinstellingen en overheid, zal de motor zijn voor het formuleren van een innovatief, structuurversterkend economisch actieprogramma voor de regio.

Ik wens u een goed symposium.


---- --