Unicef



Vernieuwde samenstelling voor ORS redt extra levens

24 maart 2006, New York, Verenigde Staten - ORS is de afkorting voor 'Oral Rehydration Salts'. Bijna niemand kent deze officiële naam, maar iedereen heeft het in z'n jeugd wel een keer gekregen als hij ernstige diaree had. Dankzij ORS krijgt het lichaam essentiële stoffen en houdt het vocht vast. Zo wordt uitdroging voorkomen. Afgelopen week maakte Unicef bekend dat er een nieuwe ORS-formule is. De verwachting is dat het aantal kinderen dat jaarlijks overlijdt aan diaree aanzienlijk zal afnemen.

Diaree is de tweede doodsoorzaak bij baby's en jonge kinderen. Jaarlijks overlijden er wereldwijd bijna 2 miljoen aan diaree en uitdroging.

ORS dé oplossing
ORS-poeder oplossen in een glas water is letterlijk en figuurlijk dé oplossing bij het bestrijden van uitdroging. Het is simpel, effectief en goedkoop. De ORS-oplossing wordt opgenomen in de dunne darm en 'vervangt' daarmee als het ware het water dat meteen je lichaam weer verlaat als je diaree hebt. Zo blijven essentiële stoffen voor het lichaam behouden.

De nieuwe versie van ORS zorgt er voor dat het lichaam deze stoffen nog sneller absorbeert. Hierdoor kunnen zieke kinderen sneller en makkelijker worden behandeld. De verwachting is dat het aantal sterfgevallen aanzienlijk zal verminderen.

Millenniumdoel dichterbij Afgelopen week presenteerde Unicef de nieuwe formule, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Beiden spraken de hoop uit dat het millenniumdoel kan worden gerealiseerd om kindersterfte met tweederde terug te brengen voor 2015. Dit streven is 1 van de 7 doelstellingen die de internationale gemeenschap zichzelf heeft gesteld in 2000.

Unicef en de WHO adviseren landen waar veel diaree voorkomt de nieuwe variant van ORS zelf te gaan produceren en te gebruiken. Vooral het opzetten van een lokale productielijn is volgens beide organisaties van belang. Op deze wijze kunnen landen onafhankelijk van donorlanden en hulporganisaties hun 'eigen' ziektes aanpakken.

De nieuwe formule wordt binnenkort gepubliceerd in een specialistisch tijdschrift. Meer details zijn nu al te lezen op de website van de WHO