Ingezonden persbericht
VEB blij met uitspraak Versatel
Met zijn beschikking van hedenochtend heeft de Ondernemingskamer de deksel van de trucendoos van Tele2 en Versatel hardhandig gesloten. Versatel is het voorlopig verboden op enigerlei wijze mee te werken aan een fusie met Tele2. Daarmee zijn de belangen van minderheidsaandeelhouders gewaarborgd. Versatel en Tele2 kunnen pas door met het fusieproces indien voldaan is aan een aantal voorwaarden, waaronder een onafhankelijke waardering van de te fuseren ondernemingen door twee deskundigen en het verstrekken van cijfermatige informatie over het beoogde integratieproces.
Tele 2 probeert al enkele maanden met een eenvoudig A-B-C-tje van de minderheidsaandeelhouders in Versatel af te komen. De weg lijkt zo eenvoudig: a) een openbaar bod; b) daarna een fusie om de minderheidsaandeelhouders te verwateren tot onder de 5%; c) vervolgens een uitkoopprocedure. Op zich drie legale middelen, maar in combinatie met elkaar schadelijk voor de minderheidsaandeelhouders indien deze niet met voldoende waarborgen worden omkleed.
Met haar openbaar bod van september 2005 haalde Tele2 uiteindelijk 82% van de aandelen Versatel binnen. Voor dat resultaat had Tele2 wel de steun van Talpa nodig die een belang hield in Versatel van ruim 40%. Met een belang van 82% heeft Tele2 een doorslaggevende stem om een fusie van Versatel met twee andere Tele2 ondernemingen af te dwingen. Voor de aandeelhouders zou dat leiden tot een flinke verwatering en aandelen in een niet beursgenoteerde onderneming. Aansluitend zal Tele2 dan de uitkoopprocedure starten.
Tele2, Versatel, de VEB en overige minderheidsaandeelhouders troffen elkaar al enige malen eerder voor de Ondernemingskamer. Zo overtrad Versatel de regels van de Code Tabaksblat door de nieuwe (door Tele2 benoemde en daarmee niet-onafhankelijke) commissarissen te laten besluiten over de voorgenomen fusie met Tele2. Daar stak de Ondernemingskamer toen een stokje voor door de benoeming van een drietal onafhankelijke commissarissen.
Nu probeert Versatel tot een fusie te komen zonder dat de betrokken ondernemingen voorafgaand zijn gewaardeerd. Wederom treedt de Ondernemingskamer corrigerend op. Naar de mening van de VEB levert dat alles een dikke onvoldoende op voor het bestuur van Versatel. Het wordt hoog tijd voor een enquêteonderzoek (waarvan het verzoek op 19 september 2005 al is ingediend) naar de gang van zaken en het beleid van het bestuur van Versatel rond de overname door Tele2. Bij zijn beschikking van hedenochtend bepaalde de Ondernemingskamer alvast meteen maar een datum voor de mondelinge behandeling van dit enquêteverzoek: 11 mei aanstaande. Wordt dus vervolgd.
Vereniging van Effectenbezitters
2006 Vereniging van Effectenbezitters