Persbericht 24 maart 2006
Olifanten Sumatra in het nauw door verlies leefgebied
In de provincie Riau op het Indonesische eiland Sumatra zijn tien wilde Sumatraanse olifanten met kettingen aan bomen vastgelegd zonder dat ze voldoende water of voedsel kregen. Het gaat om vijf vrouwtjes en vijf mannetjes, die geen leefgebied meer hebben door de vernietiging van het bos waarin zij leefden. De olifanten waren op zoek gegaan naar voedsel op de akkers van een nabijgelegen dorpje, en zorgden daarbij voor overlast, voordat ze elf dagen geleden door de lokale autoriteiten van Riau gevangen werden genomen.
De olifanten maken deel uit van een kudde van tussen de 17 en 51 olifanten in het Bengkalis District van Riau. De overheid van Riau wil alle 51 olifanten vangen en overbrengen naar het nieuwe Tesso Nilo National Park, dat ook in Riau ligt. Het Wereld Natuur Fonds heeft er inmiddels voor gezorgd dat de dieren water en eten krijgen en dat een dierenarts hen verzorgt, maar ze staan nog steeds vast.
"Deze tien olifanten zijn de laatste slachtoffers in het escalerende mens-olifant conflict in centraal-Sumatra, dat een direct gevolg is van de ongecontroleerde vernietiging van het bos", zegt Nazir Foead, hoofd van het soortenprogramma van het Wereld Natuur Fonds in Indonesië. "Deze olifanten hebben ruimte nodig om te leven en dat betekent dat er een einde moet komen aan de ongecontroleerde houtkap voor pulp en oliepalm. Voor deze dieren moet op zeer korte termijn een oplossing worden gevonden". De Aziatische olifant op Sumatra is ernstig bedreigd. Naar schatting leven er op het eiland Sumatra nog maar tussen de 2500 en 3350 olifanten in totaal.
Op dit moment is slechts 38.000 hectare van het Tesso Nilo National Park beschermd gebied, in plaats van de voorgestelde 100.000 hectare. Het volledige gebied moet beschermd worden, voordat het als een geschikte locatie kan dienen voor de gevangen olifanten, aldus het Wereld Natuur Fonds in Indonesië. Overigens vindt het Wereld Natuur Fonds dat het verplaatsen van olifanten symptoombestrijding is. "De werkelijke oplossing ligt in het zoeken naar een oplossing voor het onderliggende probleem. Er moet een eind komen aan de ongecontroleerde houtkap, waarbij oerbos plaatsmaakt voor eindeloze plantages waar olifanten niet kunnen leven", aldus het Wereld Natuur Fonds.
Foead: "De lokale overheid heeft helaas verzuimd het protocol voor de oplossing van het mens-olifant conflict in Riau, dat overeengekomen is in 2004, ten uitvoer te brengen. Men heeft ook niets gedaan om te voorkomen dat steeds meer leefgebied van de olifanten verloren ging aan de landbouw. Het illegaal kappen van bossen en de aantasting van het leefgebied die daar het gevolg van is, is zelfs gemeengoed in de gebieden die officieel beschermd zijn."
Onlangs werden zes olifanten dood gevonden op een oliepalmplantage op de grens van Riau en Noord-Sumatra. Kennelijk waren de dieren vergiftigd als vergelding voor het plunderen van de oogst. Door de snel afnemende natuurlijke leefomgeving en de voortdurende conflicten met de lokale bevolking is de olifantenpopulatie van Riau de afgelopen zeven jaar al teruggelopen van 700 tot naar schatting 350 dieren.
Het Wereld Natuur Fonds heeft er bij de autoriteiten van Riau op aangedrongen om een eind te maken aan de vernietiging van bossen. De natuurbeschermingsorganisatie roept daarnaast de autoriteiten van Riau op om direct te zorgen voor voldoende voedsel, water en medische zorg voor de tien olifanten die gevangen worden gehouden.
Wereld Natuur Fonds Nederland