Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)
23-03-2006
Framboos positief in het nieuws
WAGENINGEN - Frambozen zijn enorm gezond. De vruchtjes bevatten veel
meer gezonde stoffen dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi's en broccoli, die
bij de meeste mensen veel beter bekend zijn als gezonde
voedingsmiddelen.
Dat schrijven Wageningse wetenschappers in het tijdschrift BioFactors.
De wetenschappers hebben alle gezondheidsbevorderende eigenschappen
van de framboos op een rijtje gezet. Zo blijkt de vrucht onder meer
een geneeskrachtige stof te bevatten, die in die hoeveelheden tot nu
toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk
komt de stof ook voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden,
aldus onderzoekers.
Frambozen bevatten naast de geneeskrachtige stof per gram ook tien
keer meer beschermende anti-oxidanten dan tomaten, stellen de
wetenschappers. De anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen
in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.
Duur
Het nadeel van frambozen is, dat de vrucht erg duur is en slechts in
kleine hoeveelheden op de markt komt. De Wageningse onderzoekers
pleiten dan ook voor onderzoek naar verhoging van de opbrengst per
struik en naar verbetering van de smaak. Want lang niet iedereen vindt
frambozen lekker.
Bron: www.nu.nl (Frambozen zijn ongekend gezond)