24-3-2006
Vette vis heeft geen aantoonbaar effect op de gezondheid, meldt een
Brits medisch tijdschrift, British Medical Journal. Het betreft hier
echter een studie waar de metingen bij inname van visvetzuren en
plantaardige omega 3 vetzuren bij elkaar zijn opgeteld. Indien men de
afzonderlijke gegevens bekijkt blijken de omega 3 visvetzuren wel
degelijk een gunstig effect te hebben op hart- en vaatziekten. Verder
heeft men gekeken naar het effect op fatale en niet fatale hart- en
vaatziekten terwijl bekend is dat vis vooral effect heeft op het
voorkomen van fatale hart- en vaatziekten (zoals plotselinge
hartdood). Verder heeft men verschillende studies met verschillende
patiëntengroepen ook op één hoop gegooid.
Deskundigen hebben voor dat blad verschillende onderzoeken met elkaar
vergeleken, maar hebben een aantal belangrijke onderzoeken in
Nederland niet meegenomen (onderzoek van Prof. Kromhout,
bevolkingsonderzoek naar gedurende meer dan 10 jaar naar het zelfde
onderwerp). Andere overzichtsartikelen hebben wel degelijk de gunstige
effecten van vette vis aangetoond. Hartstichting blijft dan ook bij
haar standpunt om één tot twee keer per week vette vis te eten.
Nederlandse Hartstichting