Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Rapport over herstructurering bedrijventerreinen: 'Herontwikkeling bedrijventerrein Rijnhaven betaalbaar'

Amsterdam, 24 maart 2006 --- Herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen is onder specifieke voorwaarden haalbaar en kansrijk. Dat is de conclusie van een vandaag verschenen studie naar de financiële haalbaarheid voor de herontwikkeling van een deel van bedrijventerrein Rijnhaven in Alphen aan den Rijn. 'Goed nieuws voor al degenen die de open groene ruimte willen vrijwaren van nieuwe verstedelijking', aldus Willem Verhaak, campagneleider ruimte en landschap van Milieudefensie. Het rapport 'Nieuwe kansen voor verouderde bedrijventerreinen' is gemaakt door STOGO onderzoek+advies en City Beautiful, in opdracht van Milieudefensie en de Zuid-Hollandse Milieufederatie.

Het onderzoek toont aan dat het opknappen van verouderde bedrijventerreinen een financieel haalbare kaart is. Verhaak: 'Nu zijn gemeenten en provincies aan zet. Als zij alleen uit zijn op financieel gewin door de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen is herontwikkelen geen voordelige optie. Maar juist in het Groene Hart moeten gemeenten alles uit de kast halen om verpesting van het landschap tegen te gaan.'

De rapporteurs hebben hun onderzoek toegespitst op twee deelgebieden van bedrijventerrein Rijnhaven met een gezamenlijke oppervlakte van 52 hectare bruto terrein, de helft van het totale bedrijventerrein. Herstructurering wordt alleen haalbaar en betaalbaar als niet alleen oude panden worden vernieuwd, maar ook nieuwe bedrijfsmilieus en woningen worden ontwikkeld. In Rijnhaven-Oost staat ruim de helft van de bedrijfskavels (gedeeltelijk) leeg en is de kwaliteit van het vastgoed slecht. Hier is het heel goed mogelijk om onder de huidige condities de komende vijf tot tien jaar 15 hectare succesvol te herontwikkelen. In het Kerngebied is er leegstand op een kwart van de kavels. Herstructurering is hier volgens de onderzoekers pas op langere termijn (2015) een optie, als de leegstand is toegenomen en het vastgoed verder verouderd is.

De onderzoekers pleiten voor 'een fundamentele aanpassing van de beleidskaders en de inzet van nieuwe instrumenten' om de stagnatie in de herstructurering van bedrijventerreinen te doorbreken. Ten eerste moet de planvorming op regionale schaal plaatsvinden zodat ook financiële verevening mogelijk is. Daarnaast pleiten zij voor de heffing van een 'vernieuwingsbijdrage' van ¤ 25 per m2 uitgeefbare grond voor nieuwe en herontwikkelde terreinen, waarmee onrendabele investeringen gefinancierd kunnen worden.