Ministerie lnv
http://www.minlnv.nl
nr. 29 22 maart 2006
Onderzoek: beter beeld gezondheid varkens bij volgen van keten
Het volgen van de keten van boerderij tot slachterij geeft een beter beeld van de
gezondheid van vleesvarkens dan de traditionele keuring. Dit blijkt uit een proef met
ketenkeuring van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en
Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de VION Food Group en de Voedsel en Waren Autoriteit.
Bij ketenkeuring verandert ook de aanpak van de overheid omdat in de slachterij
informatie van de boerderij gebruikt wordt. De slachterij van VION in Helmond is de
eerste in Europa die met de nieuwe methodiek gaat werken. Tijdens een bezoek op vrijdag
24 maart zal directeur-generaal Bergkamp van LNV afspraken vastleggen over het
overheidstoezicht.
Ketenkeuring is mogelijk sinds de invoering van het hygiënepakket op 1 januari 2006.
Het hygiënepakket wordt gevormd door de geharmoniseerde Europese
hygiëneverordeningen levensmiddelen en diervoeders. Kenmerkend voor het
hygiënepakket zijn de nadruk op eigen verantwoordelijkheid voor producenten en het
betrekken van de gehele voedselketen in de borging van voedselveiligheid.
De eindverantwoordelijkheid voor vleeskeuring blijft bij de overheid. De ontwikkeling van
methoden als de ketenkeuring past in het streven van de overheid om van controle naar
toezicht op controle te gaan.
NOOT voor de pers (