Ingezonden persbericht


Kennis Beter Delen 3 : 23-24 maart 2006

Het nationale implementatiecongres Kennis Beter Delen is een tweedaags congres waar mensen van elkaar leren hoe ze met zorgvernieuwing om kunnen gaan. Het congres vindt eens in de twee jaar plaats. De sfeer is informeel en er heerst een praktische bedrijvigheid. De deelnemers nemen kennis en ervaringen mee die ze direct in hun werkomgeving kunnen gebruiken.

Op het congres Kennis Beter Delen komt de vraag aan de orde hoe men kennis beter in de praktijk van de zorg en preventie kan toepassen. De toepassing van nieuwe kennis wordt belemmerd door tal van factoren, zoals gewoontegedrag, het ontbreken van leiderschap in het management of de starheid van het zorgsysteem. Kennis van implementatie hebben is daarom onmisbaar voor hulpverleners, managers en beleidsmakers binnen zorg en preventie.

Kennis Beter Delen is inmiddels aan zijn derde editie toe. Implementatie is geen modewoord meer, maar een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg. De kennis over het implementeren van zorgvernieuwingen groeit, de ervaringen ermee zijn talrijk en zeer uiteenlopend. Stof te over voor een tweedaags congres met dit keer als motto 'Zicht op zorgvernieuwing'.

Het congres in 2006 zal opnieuw in het teken staan van methoden, instrumenten en randvoorwaarden om direct met implementatie aan de slag te kunnen gaan. De nadruk zal liggen op interactiviteit en praktische leervormen.

Om het congres aan te laten sluiten op de praktijk van de gezondheidszorg zijn er vier congresstraten: Cure, Care, Preventie en GGZ. Op het Methodologieplein komen de algemene en methodologische aspecten van implementeren aan de orde.

Het congres kent ditmaal een aantal thema's. 'Prestaties meten en borgen' belicht de implementatie-aspecten van kwaliteitsborging, prestatie-indicatoren, richtlijnen, best practices en de effecten van zorginkoop via DBC's. 'Samenwerken binnen en tussen sectoren' besteedt aandacht aan de implementatie-aspecten van ketenzorg, keten-DBC's, publiek-private samenwerking en commerciële wegen voor zorgvernieuwing. Deze twee thema's komen in alle straten aan de orde. Daarnaast zijn er ook nog specifieke straatthema's, zoals patiëntveiligheid, e-health en patiëntenparticipatie.

U kunt meerdere sessies binnen één straat volgen (care, cure, preventie, ggz, methodologieplein) of een programma per thema samenstellen. Vanzelfsprekend kunt u ook uit het gehele aanbod uw eigen programma kiezen. Het is handig om de sessies te printen die u het meest aanspreken, hoewel u bij het inschrijven de inhoud van alle sessies nogmaals kunt inzien.

Het zal de derde keer worden dat in Nederland ruim 1.000 werkers uit de gehele gezondheidszorg (artsen, verpleegkundigen, paramedici, preventiewerkers), onderzoekers, medewerkers van regionale en nationale koepels, en vertegenwoordigers van patiëntengroepen, overheid en verzekeraars bijeenkomen om ervaringen uit te wisselen over het beter delen en gebruiken van beschikbare kennis.

Het congres wordt georganiseerd door de Stichting Kennis Beter Delen, waarin elf organisaties samenwerken.

Zorgverzekeraars CZ en OZ zijn hoofdsponsors van Kennis Beter Delen 3.