Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Datum: 23 februari 2006

Conferentie 'Wereldreis in eigen stad'

Op 23 maart organiseert de Stichting Bij de Tijd in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam de conferentie 'Wereldreis in eigen stad'. Kaderleden en beleidsmedewerkers uit welzijnswerk en ouderenwerk verdiepen zich op die dag in het organiseren van ontmoetingen tussen allochtone en autochtone Nederlanders. De 'Wereldreis' is een door Bij de Tijd ontwikkelde methodiek waarbij Amsterdamse ouderen, onder begeleiding van getrainde vrijwilligers, kennis maken met andere culturen bij hen in de buurt. Wethouder Ahmed Aboutaleb opent de conferentie en journaliste en programmamaakster Samira Abbos is dagvoorzitter. Na enkele inleidingen en praktijkworkshops gaan de deelnemers aan de conferentie ook daadwerkelijk op bezoek bij verschillende Amsterdamse migrantenorganisaties.

Wereldreis, ontmoeting van culturen
Leren leven in de multiculturele samenleving, dat is hét item voor de komende jaren. Veel organisaties in Nederland zijn op zoek naar manieren om autochtone en allochtone Nederlanders elkaar echt te laten ontmoeten. Stichting Bij de Tijd ontwikkelde in Amsterdam een doeltreffende manier om 50-plussers kennis te laten maken met de multiculturele samenleving. In de praktijk blijkt de Wereldreis te werken: de drempels naar elkaar worden geslecht, de oude en nieuwe Amsterdammers raken echt met elkaar in gesprek en vaak worden de contacten na de reis voortgezet. Tijdens de bezoeken zijn de migranten in de actieve rol: zij zijn gastvrouw of gastheer, geven een rondleiding en presenteren hun activiteiten en hun cultuur.

Overdracht educatieve methodiek
De Wereldreis in Amsterdam is de afgelopen jaren verder ontwikkeld en uitgebouwd, ook voor speciale doelgroepen. Met financiele ondersteuning van het Oranje Fonds en het RCOAK wordt de methodiek op 23 maart overgedragen aan het brede veld van welzijnswerk en ouderenwerk. Er zijn inleidingen van dr. Lucie Kortram en Fenna Bolderheij en er zijn vijf inspirerende workshops. In de middag gaan de conferentiegangers op Wereldreisbezoek onder begeleiding van een van de reisleiders van Bij de Tijd. Chinese, Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Zuid-Europese Amsterdammers zullen hen gastvrij ontvangen.

Ontmoetingen organiseren werkt echt
Fenna Bolderheij, coördinator van Bij de Tijd: 'Ouderen hebben hun buurt ingrijpend zien veranderen en vaak het contact met hun buren verloren. Door met een vertrouwde groep en onder begeleiding van twee vrijwillige reisleiders migrantenorganisaties te bezoeken, durven zij nu wél de eerste stap te doen. Door de Wereldreis voelen de Nederlandse deelnemers zich meer op hun gemak in hun eigen omgeving.'

Handreiking
Reisleider Yvonne Luyando legt uit dat autochtone ouderen als doelgroep heel belangrijk zijn. 'Bij het overbruggen van culturele verschillen lopen ouderen in onze samenleving niet voorop. Daarom is dit project zo nodig. Ouderen denken eerder: ik zit mijn tijd wel uit.' Omgekeerd ziet Phine Wijnaldum van de Stichting SAN Oost (Surinamers Antillianen Nederlanders) ook bij oudere allochtonen de noodzaak om de drempel tot contact met autochtone Nederlanders te verlagen. Ze vertelt dat juist de structuur achter de Wereldreis tot succesvolle ontmoetingen kan leiden. 'De sfeer was heel respectvol. Men had zich in onze gezamenlijke geschiedenis verdiept, waardoor het bezoek een handreiking werd. Dat was heel belangrijk. Nederlandse en Surinaamse ouderen komen zonder zo'n handreiking niet over de drempel heen, maar blijken veel te delen als ze elkaar ontmoeten.'

Bij de tijd blijven

'Stichting Bij de Tijd voor een leerrijke derde levensfase' bevordert de inzet van 50-plussers in nieuwe taken en rollen in de multiculturele samenleving. Bij de tijd blijven in de veranderende samenleving en greep houden op het eigen leven, dat is wat velen zich voorstellen bij zinvol ouder worden. De stichting Bij de Tijd stimuleert educatieve initiatieven die daarbij horen.

Informatie en aanmelden
Informatie en aanmeldingsformulieren via www.stichtingbijdetijd.nl of via 020 - 616 0 614. De eigen bijdrage is E 95,- voor professionals of E 35.- voor kaderleden van vrijwilligersorganisaties. De conferentie wordt financieel mogelijk gemaakt door het RCOAK en het Oranje Fonds.



Ingezonden persbericht