Ingezonden persbericht
Persbericht
23 maart 2006
GroenLinks: 'BPA maakt de stad onveiliger'
De prijsvraag 'Veiliger Amersfoort' die de Burger Partij Amersfoort (BPA) heeft uitgeschreven, heeft een aantal rechts-extremistische voorstellen opgeleverd. Die voorstellen maken de stad onveiliger. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Sebastiaan van 't Erve. De ideeën zorgen voor zwartmakerij en onnodige verharding van het sociale klimaat in Amersfoort. Dat draagt bij aan vervreemding, kansenarmoede en een minder veilige samenleving. Het tegenovergestelde van wat de BPA zegt te bereiken.
Onder de kop 'Van doodstraf tot islamdebat', werden de voorstellen in de Stad Amersfoort van 22 maart gepresenteerd. De eerste drie prijzen waren voor: 'het opnieuw invoeren van de doodstraf', 'een islamdebat om de islam te ontmaskeren' en 'een straatverbod na zonsondergang voor kinderen tot 16 jaar'. GroenLinks heeft met afschuw van het artikel kennisgenomen.
De BPA afficheert zich nadrukkelijk met deze ideeën: breed lachend poseert BPA-voorman Hans van Wegen met de prijswinnaars en zegt tevreden te zijn met de inzendingen. Nadat verschillende partijen afkeurend hebben gereageerd, nuanceert Van Wegen ijlings dat de meningen van de prijswinnaars niet de opvattingen van de BPA-fractie weergeven. 'Veel te mager', oordeelt GroenLinks-lijsttrekker Sebastiaan van 't Erve: 'Er zijn uitspraken gedaan die alle perken te buiten gaan. Opnieuw zijn moslims in een kwaad daglicht gezet. Er is onnodig leed berokkend. In dat licht is zo'n opmerking van Van Wegen veel te slap. Je kunt niet iemand keihard tegen z'n schenen schoppen en dan zeggen dat je het per ongeluk deed.' GroenLinks betreurt het ook, dat bruikbare ideeën die misschien ook tussen de inzendingen zaten, bedolven zijn geraakt onder het schreeuwerige geweld van grote woorden. Van 't Erve heeft het initiatief genomen om samen met andere fractievoorzitters er bij de BPA op aan te dringen absolute helderheid te verschaffen.
GroenLinks heeft daarnaast grote bezwaren tegen de kritiekloze journalistiek. De geïnterviewden doen uitspraken die strijdig zijn met de meest fundamentele waarden en normen die onze samenleving bij elkaar houden. In het artikel staat in dat opzicht geen enkele kanttekening. Is een journalist dan alleen maar een doorgeefluik? GroenLinks wijst de journalistiek op haar verantwoordelijkheid om opvattingen in een breder maatschappelijk kader te plaatsen. Als de journalistiek die eenvoudige nuances niet aanbrengt, gaan straks nog meer mensen in dit soort verhalen geloven. Dan blijft het niet bij borrelpraat, maar wordt het normaal om in alle openbaarheid de meest verschrikkelijke maatregelen te bepleiten. Dat verhardt de samenleving en maakt de stad onveiliger.
Voor de redactie:
Meer informatie bij Sebastiaan van 't Erve, 06-1806 7270
---- --