Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 23 maart 2006, 88

Wethouder Kuppens reikt vandaag om 12.15 uur eerste âGrippyâ uit

Stadsdeel Tongelre start met proef aanpak hondenpoep

De gemeente gaat in verschillende stadsdelen op verschillende manieren kijken hoe ze het probleem van de hondenpoep kunnen aanpakken. Deze week wordt gestart met een proef in het stadsdeel Tongelre. Gedurende deze en volgende week ontvangen alle hondenbezitters in Tongelre een zogenaamde Grippy, een kunststof hulpmiddel om de uitwerpselen van hun hond op te rapen. Inmiddels zijn in Tongelre 23 hondenpoepbakken neergezet. Deze speciale blauwe afvalbakken zijn voorzien van een tekening met een poepende hond en een afsluitbare klep om stankoverlast tegen te gaan. De hondenpoep kan hierin gegooid worden.

Proef in Tongelre uit leefbaarheidsbudget stadsdeelwethouder

Stadsdeelwethouder mw. J. Kuppens heeft in overleg met het Stadsdeelteam Tongelre besloten een deel van haar leefbaarheidsbudget in te zetten om de hondenpoepoverlast terug te dringen. De 23 hondenpoepbakken zijn verspreid over Tongelre neergezet. In de wijk Geestenberg in Tongelre is er al eerder op kleinere schaal met een soortgelijk systeem ervaring opgedaan en de overlast is daar beduidend afgenomen.

Opruimen zonder vieze handen

Om de hondenpoep op te kunnen pakken krijgt iedere hondenbezitters in Tongelre, een zogenaamde âGrippyâ en twee plastic zakjes. Daarmee kan men de hondenpoep zonder vieze handen opruimen. Op de plastic zakjes staat met een paar eenvoudige tekeningen uitgelegd hoe de Grippy samen met het zakje te gebruiken is. Hondenbezitters kunnen daarna in plaats van het plastic zakje heel eenvoudig een boterhamzakje gebruiken.

Hondenpoep grote ergernis

Hondenpoep behoort al vele jaren tot een van de grote ergernissen van de Nederlander. Helaas is dat in Eindhoven niet anders. De gemeente Eindhoven heeft al enige jaren verspreid over de hele stad hondentoiletten aangelegd. De bedoeling is dat de hondenbezitter zorgt dat zijn hond de ontlasting in zoân hondentoilet laat vallen. Een veel gehoord geluid is dat deze toiletten niet hygiënisch zouden zijn, ondanks dat de gemeente deze zeer regelmatig reinigt, of dat de hond het dichtstbijzijnde hondentoilet gewoon âniet haaltâ. De gemeente zocht daarom naar andere oplossingen.

Hondenbezitter verantwoordelijk

De hondenbezitter is verantwoordelijk voor zijn hond. Dat betekent dat als de hond zijn ontlasting niet achterlaat in een hondentoilet, een boomput of in de bossages van een plantsoen hij moet zorgen dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd. Zo niet, dan is de hondenbezitter strafbaar.
De eerstkomende tijd zullen hondenbezitters in Tongelre de kans krijgen te wennen aan de nieuwe manier om om te gaan met de poep van hun hond. De planning is echter om op termijn handhavend (dat wil zeggen met een proces-verbaal) op te treden tegen hondenbezitters die zich niet houden aan de regels. De gemeente hoopt echter dat met deze nieuwe voorziening dat niet of nauwelijks nodig zal zijn. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven