Gemeente Amsterdam

Amsterdammer is minder gezond

23 maart 2006

O+S Amsterdammers zijn minder gezond dan mensen die niet in een grote stad wonen. De gezondheidssituatie van Marokkaanse en Turkse Amsterdammers verschilt hierbij in veel opzichten van Nederlandse Amsterdammers. Dit blijkt uit recente onderzoeken van het CBS en de GGD Amsterdam.

Amsterdammer met overgewicht (10 Kb) Uit onderzoek van het CBS blijkt dat inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag minder positief zijn over de eigen gezondheid dan mensen elders in het land. De grootstedelingen maken ook meer gebruik van de huisarts en andere zorg. Bovendien is hun leefstijl ongezonder waar het roken en bewegen betreft. In de Amsterdamse Gezondheidsmonitor 2004 zijn specifieke gezondheidsaspecten van Amsterdammers uitgebreid onderzocht. De monitor is gebaseerd op een grootschalig gezondheidsonderzoek van de GGD onder volwassen Amsterdammers. Hierbij is speciale aandacht besteed aan Marokkaanse en Turkse Amsterdammers.

Verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte

In de monitor van 2004 komt naar voren dat 38% van de Amsterdammers te maken heeft met verhoogde bloeddruk. Nederlandse Amsterdammers (43%) hebben vaker een verhoogde bloeddruk dan Marokkaanse (24%) en Turkse (26%) Amsterdammers.

Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed komt bij 22% van de Amsterdammers voor. Verhoogd cholesterolgehalte komt vaker voor onder Nederlandse Amsterdammers (29%) dan onder Marokkaanse (10%) en Turkse (13%) Amsterdammers.

Overgewicht

Overgewicht komt bij 45% van de Amsterdammers voor, waarvan 31% matig overgewicht en 14% ernstig overgewicht of obesitas. Onder Marokkanen (57%) en Turken (66%) in Amsterdam komt overgewicht vaker voor dan onder Nederlandse Amsterdammers (45%). Er zijn met name veel Marokkaanse en Turkse vrouwen met ernstig overgewicht. Het aantal Amsterdammers met overgewicht is in de laatste tien jaar flink gestegen. Amsterdammers hebben overigens niet vaker met overgewicht te maken dan de rest van Nederland.

Amsterdammers met overgewicht (2 Kb)

Bewegen, roken en alcohol

Van de Amsterdammers voldoet 61% aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen. Nederlandse Amsterdammers (66%) voldoen vaker aan de norm dan Marokkaanse (47%) en Turkse (40%) Amsterdammers. Met name Marokkaanse en Turkse vrouwen (35%) voldoen niet aan de norm.

Eenderde van de Amsterdammers rookt. Mannen roken vaker (39%) dan vrouwen (28%). Het percentage rokers is de laatste tien jaar wel gedaald. Vooral onder Turkse Amsterdammers wordt echter nog vaak gerookt (43%). Onder de Marokkaanse (20%) en hoogopgeleide (26%) Amsterdammers wordt het minst gerookt. Rokers voelen zich over het algemeen minder gezond.

Op het gebied van bewegen en roken leven Amsterdammers en andere grootstedelingen ongezonder dan de rest van Nederland. Dit geldt echter niet voor alcoholgebruik. Het percentage drinkers in Amsterdam (81%) ligt onder het landelijk gemiddelde. Nederlandse Amsterdammers (92%) gebruiken veel vaker alcohol dan Turken (31%) en Marokkanen (15%).

Problematiek het grootst bij kwetsbare groepen in de grote stad

Volgens het CBS is de achterstand in gezondheid in de grote steden deels toe te schrijven aan de oververtegenwoordiging van kwetsbare groepen met een verhoogde gezondheidsproblematiek, zoals niet-westerse allochtonen en mensen met een laag inkomen. Daarnaast kan het wonen in de grote stad zelf een negatieve bijdrage leveren. De gezondheidsproblematiek is daarom het sterkst bij de kwetsbare groepen in de grote stad.

De GGD in Amsterdam wil in haar beleid meer aandacht gaan besteden aan de aanpak van overgewicht en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hierin wil de GGD nauw samenwerken met zorginstellingen en andere zorgaanbieders in de stad.