Campingbranders niet altijd veilig
Den Haag, 23 maart 2006
Met de veiligheid van tweepits campingbranders is het niet altijd goed gesteld. Bovendien zijn sommige branders uitgesproken traag. Dit blijkt uit een test van de ANWB, die gepubliceerd wordt in de Kampioen van april. Er werden acht gasbranders en een benzinebrander onderzocht.
De benzinebrander (Coleman 424 700 E) scoort redelijk maar stoot wel koolmonoxide uit. Van de gasbranders krijgt er een het oordeel goed tot zeer goed, twee halen het oordeel goed, twee zijn er redelijk/goed, twee redelijk en één krijgt het oordeel matig. De laatste is de Meva Táborák, die ook een te hoge uitstoot van koolmonoxide heeft.
Gebruiksgemak, kooktijd en veiligheid, daar draait het om bij twee-pits campingbranders. Maar sommige branders stoten meer koolmonoxide uit dan gewenst. Koolmonoxide komt vrij door een onvolledige verbranding. Dit gas is reukloos en onzichtbaar, maar het kan wel dodelijk zijn. De ANWB adviseert daarom om nooit te koken in tent of vouwwagen. Kook buiten, dan is er voldoende ventilatie. Bovendien is er bij het koken in de tent altijd een zeker brandgevaar. Overigens blijken sommige campingbranders ook scherpe randen te hebben, waaraan de gebruiker zijn handen open kan halen.
Naast veiligheid werden de branders getest op gebruiksgemak en kooktijd. De snelste brander brengt twee liter water in 6 minuten aan de kook, doet de traagste daar maar liefst een kwartier over.
De beste 2-pits campingbrander uit deze test is de Campingaz Camping Kitchen (¤ 75,-). Wie goedkoper uit wil zijn doet met de Parker 5326 C (¤ 46,-) en de Campingaz Lagon L (¤ 47,-) ook een goede koop. Deze drie branders zijn makkelijk in het gebruik, branden snel en zijn ook nog eens veilig. De volledige testresultaten staan in Kampioen 4 , april 2006 en op www.kampioen.anwb.nl
Veiligheidstips
· Hou kinderen uit de buurt als u aan het koken bent: branders worden heet en er kunnen pannen afvallen. Gevaar voor brandwonden!
·Draai na het koken de brander én de drukregelaar dicht, dan kan er niet per ongeluk gas wegstromen.
·Kook nooit in een afgesloten tent: brandgevaar en kans op koolmonoxidevergiftiging.
·Controleer jaarlijks gasslang en aansluitingen op lekkage (insmeren met afwasmiddel). Als er belletjes ontstaan is er een lek.
·Controleer ook voor het eerste gebruik met zeepsop op gaslekkage.
·Vervang een gasslang elke 2 à 3 jaar.
Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)
---
Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB