CvB-voorzitter Bovens dringt aan op snelle invoering leerrecht

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Den Haag - 23 maart. De CvB-voorzitter van de Open Universiteit Nederland, Theo Bovens, dringt aan op snelle invoering van het nieuwe leerrechtensysteem. Een pleidooi hiervoor houdt hij vanmiddag tijdens de opening van het vernieuwde studiecentrum van de Open Universiteit in Den Haag door de minister van OCW, Maria van der Hoeven. Het wetsontwerp op de leerrechten zou in april door de Tweede Kamer behandeld worden en vervolgens in 2007 ingevoerd worden, maar diverse partijen dringen nu aan op uitstel. Om de dreigende impasse af te wenden, stelt Bovens voor om de administratie te baseren op studiepunten in plaats van (halve) jaren.

Als instelling voor een leven-lang-leren is de Open Universiteit Nederland vanaf het begin een warm voorstander van het leerrechtensysteem. Het nieuwe systeem kan het leven-lang-leren bevorderen en zo het opleidingspeil van de bevolking verhogen. Met leerrechten kan iedereen zelf bepalen waar en wanneer hij of zij gaat studeren. Wie niet gelijk toe is aan hoger onderwijs op jeugdige leeftijd, kan later besluiten dit alsnog te doen. En wie zo snel door de studie heen gaat dat men leerrechten overhoudt, kan deze jaren later inzetten om nieuwe kennis te verwerven.

Het lijkt er echter op dat rond de invoering een politieke impasse ontstaat. Om het welles/nietes te doorbreken in de discussie over administratieve kosten van de uitvoering van het leerrechtensysteem stelt Bovens voor om niet meer van jaren uit te gaan. Als het leerrechtensysteem voortaan gebaseerd wordt op het aantal studiepunten, kan er wellicht veel simpeler geadministreerd worden. Bovendien wordt het studierendement bevorderd en de inspanning van instellingen én studenten beloond. De instellingen bepalen zelf hoelang studenten over het behalen van hun gesubsidieerd aantal punten mogen doen en hebben dus ook zelf belang bij hoge onderwijskwaliteit. En omdat men nu reeds de studiepunten bijhoudt, kan men zelf de hoogte van de extra administratieve lasten bepalen. Uiteraard is de Open Universiteit bereid om dit als eerste toe te passen.