PontMeyer

P E R S B E R I C H T
Zaandam, 22 maart 2006
PontMeyer: jaarcijfers 2005
Nettoresultaat van 3,8 miljoen negatief (2004: 6,5 miljoen negatief) Afname netto omzet met 2,2% tot 373,3 miljoen (2004: 381,6 miljoen) Operationeel resultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten 0,7 miljoen (2004: -0,6 miljoen)
Zichtbaar marktherstel halverwege 2005
Bovengemiddelde groei van de nieuw-model-vestigingen en gedurende 2005 2 nieuwe vestigingen omgebouwd
Productiviteitsprogramma s en kostenbesparende maatregelen leiden tot daling operationele kosten met 5,5%
HuurCenter gaat zich concentreren op kleiner geografisch gebied Over 2006 verwacht het management een verbetering van de resultaten ten opzichte van 2005
In 2005 is het tij gekeerd voor PontMeyer. Na een moeilijk begin werden in tweede helft van het jaar de eerste tekenen van herstel zichtbaar. Een opgaande lijn, die in het derde kwartaal begon en de rest van het jaar doorzette. Uiteindelijk nam de bouwproductie over 2005 met 2,5% toe. De laatste maanden van het jaar werden dan ook met een positief netto resultaat afgesloten, wat resulteerde in een licht positief operationeel resultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten van 0,7 miljoen over het gehele jaar. Het nettoresultaat van PontMeyer over 2005 bedroeg 3,8 miljoen negatief tegenover 6,5 miljoen negatief in 2004. De omzet daalde met 2,2% tot 373,3 miljoen. De brutomarge daalde ten opzichte van 2004 van 27,5% tot 26,9%. De daling werd met name veroorzaakt door lagere verkoopprijzen als gevolg van prijsdalingen in de eerste negen maanden van het boekjaar. Dit werd op de aanvoermarkten nog verder versterkt door een in deze periode afzwakkende US dollar.

De operationele kosten namen over het jaar 2005 met 6,2% af. Het merendeel van de kostenbesparingen is gerealiseerd door productiviteitsverbeteringen op vestigingsniveau. Deze afname werd gedeeltelijk teniet gedaan door de inflatie (0,7%) wat resulteerde in een afname van 5,5%.
De focus van PontMeyer lag in 2005 op een verdere verbetering van de productiviteit van haar activiteiten. Hiertoe zijn binnen de vier business units diverse actieplannen doorgevoerd, uiteindelijk resulterend in een afname van het personeelsbestand van 1.349 FTE s eind 2004 tot 1.227 FTE s eind 2005. De logistieke processen worden meer centraal aangestuurd wat leidde tot een voorraadreductie van 12%. In november 2005 werd besloten dat Huurcenter zich gaat concentreren op een kleiner geografisch gebied om de bezettingsgraad van materieel te verbeteren waardoor de logistieke kosten verder gereduceerd kunnen worden. In 2006 zal verdere aandacht worden besteed aan deze kostenbesparende en productiviteitsverhogende programma s om zo de gemiddelde rentabiliteit te verhogen. PontMeyer hoopt alle verbeteringstrajecten in het jaar 2006 af te kunnen ronden zodat de aandacht zich daarna kan gaan richten op het uitbreiden en uitbouwen van de activiteiten en het netwerk van PontMeyer.
In mei 2005 is de heer G.W.F. Hol benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van PontMeyer.
Dividend
De onderneming stelt voor over het boekjaar 2005 geen dividend uit te keren. Vooruitzichten
Over 2006 verwacht PontMeyer verbeterde resultaten te kunnen laten zien. De Handelsbedrijven zullen met name verdere verbeteringen kunnen realiseren op het gebied van logistiek en transport, uitbouw van de afhaalcentra en penetratie dieper in de markt met de core productgroepen van PontMeyer. De Groothandel zal voortgaan op de ingeslagen weg en is goed gepositioneerd.
HKN zal de aandacht met name richten op operationele zaken om het resultaat verder te verbeteren. Bij Huurcenter tenslotte zijn op basis van de nieuwe focus verbeterde resultaten reeds zichtbaar.
Verder is de licht aantrekkende economie, met cijfers in de nieuwbouw van omstreeks 80.000 woningen, een gunstig uitgangspunt voor PontMeyer. Een sterke concurrentie met blijvende druk op de marges blijft echter de marktsituatie.

De heer Hol, bestuursvoorzitter van PontMeyer: Ik ben verheugd dat het in augustus voorspelde herstel zich daadwerkelijk heeft ingezet. Het positieve netto resultaat waarmee we de afgelopen maanden hebben kunnen afsluiten stemt hoopvol.De productiviteitsverhogende programma s, die nu al duidelijk hun vruchten afwerpen, zullen ons in 2006 in staat stellen nog beter te kunnen meeprofiteren van het marktherstel. Kortom, de eerste stappen op weg naar betere tijden zijn gezet en ik ga er dan ook vanuit dat we ons spoedig weer kunnen gaan richten op het verder uitbouwen van onze organisatie.
Profiel
PontMeyer N.V. is een vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ruim 1200 medewerkers in dienst, verspreid over 71 vestigingen in Nederland. Dankzij een klantgerichte marktbenadering, een groeiend, innovatief en aansprekend producten- en dienstenaanbod, fijn vertakte geografische spreiding en een hoge servicegraad is PontMeyer een toonaangevende, betrouwbare en onmisbare partner voor bouwend Nederland.
Voor nadere informatie:
de heer G.W.F. Hol
de heer J.P. Kruijer
telefoon: 075 6536 210 / 234


---- --