Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 067 JA
Datum: 16 maart 2006

Extra impulsen voor nieuw toeristisch beleid

Het toeristisch beleid van de provincie Fryslân zet de komende jaren in op verbetering en vernieuwing van de sterke en kansrijke toeristische kwaliteiten zoals de Friese wadden, de Friese meren en de 11 steden. Het college stelt dit naar aanleiding van een tussentijdse evaluatie van de provinciale beleidsnota Recreatie en toerisme 2002-2010. In een begeleidend innovatieprogramma recreatie en toerisme doet het college concrete voorstellen om te komen tot vernieuwing van het toeristisch aanbod. De Friese taal en identiteit ziet de provincie daarbij als een extra factor waarmee Fryslân zich onderscheidt. Doelstelling van het nieuwe beleid is om Fryslân in 2010 in de top 5 van toeristische bestemmingen in Nederland te brengen. Fryslân zou verder in 2010 een marktaandeel van 10% van het totaal aantal vakanties binnen Nederland moeten bereiken. De directe werkgelegenheid in de toeristische sector moet tenminste 8% van de totale werkgelegenheid bedragen. Betere profilering, meer en op nieuwe doelgroepen gerichte marketing en promotie, inspelen op nieuwe (technologische) trends maken deze nieuwe doelstellingen realistisch.

Gedeputeerde Staten stelden de nieuwe doelstellingen en het innovatieprogramma vast na een tussentijdse evaluatie, over de periode 2000 tot en met 2004, van het provinciale beleid voor recreatie en toerisme. Het college concludeert dat de sector extra impulsen nodig heeft. In de geëvalueerde periode daalde het aantal overnachtingen en nam ook het aantal bezoekers aan dagattracties af. Wel groeiden in genoemde periode de gemiddelde bestedingen en steeg de werkgelegenheid. Recreatie en toerisme blijven voor Fryslân een groeimarkt. Het werkgelegenheidsaandeel van de sector stijgt nog steeds ten opzichte van de totale werkgelegenheid in Fryslân.

Het college geeft in het innovatieprogramma ook aan dat de promotie van Fryslân uitgebreid kan worden naar nieuwe toeristische doelgroepen in Aziatische landen. De provincie wil verder nieuw toeristisch aanbod creëren dat toegesneden is op 50-plussers, zorgtoerisme voor ouderen uitbreiden, cultuur- en natuurbeleving stimuleren (bezinningstoerisme), specifiek op gezondheid gerichte sportieve vakantiearrangementen bieden en meer jongeren voor de watersport te laten kiezen door gerichte activiteiten en evenementen.

De tussentijdse evaluatie beleidsnota Recreatie en toerisme 2002-2010 en het begeleidende innovatieprogramma zijn inmiddels aan Provinciale Staten ter behandeling aangeboden.

Concrete en vaak nieuwe producten die samen met het (toeristisch) bedrijfsleven en kennisinstellingen zullen worden uitgewerkt, zijn: . Ontwikkeling gezondheidstoerisme op de waddeneilanden; . Great Sand Reef - beter beleefbaar maken van wadden, natuur en landschap met ICT/ cross-media en kunst als hulpmiddelen; . Waterzappen - verbinding van diverse attracties en landgebonden activiteiten met waterinfrastructuur in Noord-Nederland: fysiek en met ICT; . Innovatieve productontwikkeling 'maakindustrie' - bijvoorbeeld stille en schone vormen van vervoer over water, zoals brandstofcelboot, electrisch varen; . bezinningstoerisme in de Friese 11-steden
. ontzorgingsdiensten (digitale toeristenpas, summercamps, thuiszorg op vakantie, boodschappenservice bij de boot) . informatie-/belevingsdiensten (goosetrack, gaming als internetmarketingtool, sms-/mobiele diensten, virtuele vvv-kantoren)

N


---- --