Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 12 / 2006


Publieksdebat Ouder worden in Maastricht

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning raakt ons allemaal. Neem 28 maart 2006 van 19.00 tot 22.00 uur deel aan het publieksdebat in het Centre Céramique. Het thema is: `Ouder worden in Maastricht'.


Horecabanen- en informatiemarkt

Op zoek naar werk in de horeca? Kom dan op 30 maart naar de Horecabanen- en informatiemarkt in het Trefcentrum Wittevrouwenveld in Maastricht. Deze markt wordt georganiseerd door de Centra voor Werk en Inkomen van Maastricht en Gulpen-Wittem.

Buurtrondgang binnenstad

Woont u in het centrum van Maastricht? Dan weet u als geen ander hoe het er reilt en zeilt. Laat ons voor 28 maart per brief of via e-mail weten welke zaken u storen of juist bevallen in de binnenstad. Tijdens een buurtrondgang op 11 april besteden wij hier aandacht aan.

>
Tijdelijke afsluiting Helmstraat
>
Uitbreiding parkeren voor vergunninghouders in Brusselsepoort-Oost >
Stookontheffing
>
Saneringsregeling Wet bodemsanering
>
Leerplicht, neem het niet te licht
>
Luchtkwaliteitplan ter inzage
>
Termijnbetaling Gemeentelijke Belastingen
>
Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
>
Aandacht voor Brandveiligheid van winkels
>
Mededelingen 22 maart 2006

Uitnodiging voor het Publieksdebat Ouder worden in Maastricht

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning raakt ons allemaal. Daarom organiseert de Adviescommissie Seniorenbeleid Maastricht in het Centre Céramique op 28 maart 2006 van 19.00 tot 22.00 uur een publieksdebat. Er verandert veel in Nederland op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Na de invoering van het nieuwe zorgstelsel kondigt zich nu de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) aan. Al deze veranderingen hebben gevolgen voor iedereen in Maastricht. Het thema van het debat is `Ouder worden in Maastricht'. De toegang is gratis.

Horecabanen- en informatiemarkt voor Maastricht en Heuvelland

Afbeelding Op donderdag 30 maart organiseren de Centra voor Werk en Inkomen van Maastricht en Gulpen-Wittem een grote Horecabanen- en informatiemarkt in het Trefcentrum Wittevrouwenveld in Maastricht. Op deze banenmarkt vindt u vacatures van werkgevers uit Maastricht en de regio Heuvelland.

Op deze banenmarkt zijn diverse regionale werkgevers met vacatures in de horeca aanwezig, evenals het Regionaal Opleidingscentrum, uitzendbureaus, de gemeente Maastricht en het UWV (centrum voor reïntegratie en tijdelijk inkomen, red.) met informatiestands. Daarnaast zijn adviseurs van het herintredersloket op deze banenmarkt aanwezig om u te adviseren over uw mogelijkheden. Vragen? Stuur dan een e-mail naar j.de.gier@cwinet.nl.

Wijkteam Binnenstad organiseert buurtrondgang

Het wijkteam Binnenstad en Bureau Buurtgericht Werken van Gemeente Maastricht houden op 11 april een buurtrondgang door de binnenstad. Tijdens de rondgang, die begint om 10.00 uur, worden knelpunten in de buurt bekeken en mogelijke oplossingen en suggesties besproken. Voor het bepalen van de route hebben wij uw hulp nodig. U kent als geen ander de problemen, maar ook de sterke kanten in uw straat/omgeving. Goede dingen moeten blijven, problemen moeten worden opgelost. Vermeld op de bon zaken die u storen of die u juist goed vindt. Stuur de bon vóór 28 maart naar Gemeente Maastricht, Bureau Buurtgericht Werken, t.a.v. Grace Lejeune, Antwoordnummer 1059, 6200 VB Maastricht. Vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar: grace.smith@maastricht.nl.

Tijdelijke afsluiting Helmstraat

De gevelbekleding van de Entre Deux aan de Helmstraat wordt geplaatst. Daarom wordt de Helmstraat voor alle verkeer (behalve voor voetgangers) afgesloten op:
o woensdag 22 en donderdag 23 maart;
o woensdag 29 en donderdag 30 maart;
o maandag 3 tot en met vrijdag 7 april.
De afsluiting duurt van 06.00 uur tot 21.00 uur.

Ook de Grote Gracht worden afgezet. Er wordt een verkeersregelaar ingezet. Doorgaand verkeer van het Vrijthof wordt omgeleid via de oostzijde van het plein (terrassenkant). Het oostelijk deel van de Grote Gracht is bereikbaar via de Batterijstraat (de daar geplaatste paaltjes worden tijdelijk verwijderd).

Uitbreiding parkeren voor vergunninghouders in Brusselsepoort-Oost

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om per 1 april 2006 in een aantal straten in Brusselsepoort-Oost de regeling bewoners- en belanghebbendenparkeren uit te breiden met parkeren voor vergunninghouders.

De bewoners van dit gebied zijn met een huis-aan-huisbrief in kennis gesteld van het voornemen om het parkeren voor vergunninghouders uit te breiden. Zij zijn in de gelegenheid gesteld een parkeervergunning aan te vragen. Binnenkort ontvangen zij hierover meer informatie.

Op de Brusselseweg, Vaubanstraat, Frederikbastion, Holsteinbastion en de Ravelijnstraat zijn weggedeelten aangewezen die uitsluitend bestemd zijn voor vergunninghouders. Waar geen borden staan, kan voorlopig nog vrij geparkeerd worden.

Het parkeren voor vergunninghouders is dagelijks van kracht van 8.00 tot 19.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur.

Stookontheffing

Burgemeester en wethouders van Gemeente Maastricht brengen ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3:41, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht, ter openbare kennis dat zij hebben besloten tot het krachtens artikel 10.63 lid 2 van de Wet milieubeheer verlenen van ontheffing van het verbod zich van afvalstoffen te ontdoen door deze te verbranden aan:
L.J.J. Huls, Bosveldweg ongenummerd.

De stukken liggen ter inzage van 23 maart 2006 tot en met 4 mei 2006. Binnen de inzagetermijn kan door belanghebbenden een bezwaarschrift worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Maastricht, postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking. Om de inwerkingtreding van het besluit en de gevolgen daarvan op te schorten kan om een voorlopige voorziening worden verzocht aan de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Saneringsregeling Wet bodemsanering

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken op grond van de Algemene wet bestuursrecht bekend voornemens te zijn in te stemmen met een op 9 januari, resp. 18 januari 2006 ingekomen melding, c.q. verzoek om het eerder genomen besluit op het saneringsplan met betrekking tot de locatie plaatselijk aangeduid Cannerberg te Maastricht, kadastraal bekend gemeente Maastricht, sectie K, nrs. 149, 150, 151, 154, 155, 156, 157, 160 en 161 te willen herzien.

Terinzagelegging

De stukken liggen van 23 maart 2006 tot en met 4 mei 2006 op maandag tot en met woensdag van 08.30 uur tot 16.30 uur, alsmede op donderdag van 08.30 uur tot 19.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur voor belanghebbenden ter inzage bij het loket van Stadsontwikkeling en Grondzaken, Randwycksingel 22, Maastricht.

Zienswijze

Binnen voornoemde termijn van 6 weken bestaat voor belanghebbenden de mogelijkheid om overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:16 jo 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht een zienswijze over de aanvraag naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren te brengen. Een schriftelijke zienswijze wordt gericht aan burgemeester en wethouders van Maastricht, t.a.v. de heer F. Ribbers, afdeling Milieu en Stad, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.
Een mondelinge zienswijze kan telefonisch of op afspraak naar voren worden gebracht bij de heer F. Ribbers, tel.nr. 043-3504398. Van hetgeen naar voren is gebracht, wordt ingevolge artikel 3:17 Algemene wet bestuursrecht een verslag gemaakt.

Tegen vergoeding van de kosten (legesverordening) wordt een afschrift van de ter inzage gelegde stukken verstrekt.

Leerplicht, neem het niet te licht

Sinds 2004 organiseren gemeenten landelijk elk jaar de Dag van de Leerplicht. Op die dag is er extra aandacht voor ongeoorloofd schoolverzuim. De gemeenten organiseren speciale acties om ouders, scholieren en scholen te wijzen op het grote belang van het tegengaan van schoolverzuim. Dit jaar nam het Bureau Leerplicht Maastricht en Mergelland een initiatief tot een belactie. Hieraan werkten diverse scholen, wethouder van onderwijs Depondt van Maastricht, burgemeester Offermans van Meerssen en de heer van der Brugge van Stichting LVO enthousiast aan mee. Zij belden spijbelende scholieren op om te vragen waarom ze die ochtend niet op school verschenen waren. Wethouder Depondt vindt het van belang dat de oorzaken van het verzuim duidelijk worden. Pas dan kan passende actie ondernomen worden. Zij benadrukt dat persoonlijk contact tussen leerplichtambtenaren, ouders, verzorgers en scholen erg belangrijk is. Het uitschrijven van processen-verbaal is niet afdoende om het probleem op te lossen.

Luchtkwaliteitplan ter inzage

Van 15 maart tot en met 26 april 2006 ligt het concept van het Luchtkwaliteitplan Maastricht ter inzage voor geïnteresseerden. Het conceptplan bevat maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit in de gemeente Maastricht. Ondanks dat de buitenlucht in de afgelopen jaren aanzienlijk schoner is geworden, zijn er locaties in Maastricht waar de normen voor luchtverontreiniging worden overschreden. Dit geldt met name voor fijnstof en stikstofdioxide. Deze overschrijdingen kunnen leiden tot problemen voor de volksgezondheid. Het verkeer vormt de voornaamste oorzaak van luchtverontreiniging waar de gemeente invloed op heeft.

Gemeente Maastricht is verplicht een plan op te stellen ter bestrijding van de normoverschrijding van stikstofdioxide. Alhoewel het Rijk verantwoordelijk is voor de aanpak van fijnstof, neemt de gemeente het mee in het huidige concept Luchtkwaliteitplan. Maatregelen in het kader van het Luchtkwaliteitplan zijn onder andere:

o het weren van vervuilend verkeer;
o luchtzuiverend groen in en om de stad;
o ontmoedigen van parkeren in de binnenstad;
o het stimuleren van openbaar vervoer en fietsverkeer.

Woensdag 12 april 2006 vindt er om 19.00 uur een informatieavond plaats in Hotel de l'Empereur, Stationsstraat 2 in Maastricht. Tijdens deze avond worden de maatregelen toegelicht. Na evaluatie van de reacties stelt de gemeenteraad het Luchtkwaliteitplan vast

Termijnbetaling Gemeentelijke Belastingen

De Productgroep Belastingen maakt kenbaar dat op 31 maart aanstaande de eerste termijn vervalt van de aanslag gemeentelijke belastingen 2006. Alle belastingplichtigen die hun aanslag niet middels automatische incasso, maar in drie termijnen voldoen, hebben met dagtekening 28 februari ter betaling van deze eerste termijn een acceptgiro ontvangen. Met deze acceptgiro dient het verschuldigde bedrag te worden betaald. Let er op, ter voorkoming van eventuele invorderingskosten, dat uw betaling vóór 31 maart door de Productgroep Belastingen ontvangen is.

Indien u onverhoopt de acceptgiro niet meer in uw bezit heeft, dan dient u toch zorg te dragen voor tijdige betaling. U dient dan het verschuldigde bedrag door gebruikmaking van uw eigen overschrijvingskaart over te maken naar bankrekeningnummer 28.50.34.022 van Gemeente Maastricht onder vermelding van uw subjectnummer en uw aanslagbiljetnummer.

Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot het GemeenteLoket van de Gemeente Maastricht, telefoonnummer 043-350 4000. Ook voor het machtigen van de Productgroep Belastingen om uw belastingaanslag middels automatische incasso te incasseren, kunt u zich wenden tot het GemeenteLoket.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Indien u van mening bent dat u de gemeentelijke belastingen op geen enkele wijze kunt betalen, dan kunt u een verzoek om kwijtschelding indienen. Kwijtschelding kan worden verleend voor de afvalstoffenheffing (AFV), rioolrecht gebruiker woning (RIOG) en de eerste hond (EUR 43,02). Een aanvraagformulier is verkrijgbaar bij het GemeenteLoket, Randwycksingel 22, telefoonnummer 350 40 00. In tegenstelling tot voorgaande jaren kan een verzoek om kwijtschelding ingediend worden tot drie maanden na dagtekening van het aanslagbiljet, dus tot en met 31 mei aanstaande.

Aandacht voor Brandveiligheid van winkels

Gemeente Maastricht wil vanaf april winkels een brief schrijven waarin gewezen wordt op de noodzaak van het hebben van een gebruiksvergunning. De gebruiksvergunning geeft aan aan welke voorwaarden een pand moet voldoen in verband met brandveiligheid. Alle winkels waar meer dan 50 personen aanwezig kunnen zijn (inclusief winkelpersoneel) zijn verplicht een gebruiksvergunning te hebben. De gemeente schrijft in eerste instantie winkels aan in het postcodegebied 6211. Daarna komen de anderen aan bod. Uiteraard kunnen winkels uit andere postcodegebieden ook tussentijds een gebruiksvergunning aanvragen. Meer informatie is te vinden op www. maastricht.nl onder het kopje brandveiligheid.

In 2002 is Gemeente Maastricht gestart met het project inhaalslag gebruiksvergunningen. Het project inhaalslag gebruiksvergunningen heeft als doel ervoor te zorgen dat alle inrichtingen met een bijzonder karakter (bedrijven, kamerverhuurders) of met een openbaar karakter (ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, winkels, kantoren, musea, horeca, hotels en dergelijke) moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden om de brandveiligheid te optimaliseren. Er zijn veel panden in Maastricht die aan deze beschrijving voldoen. Daarom is ervoor gekozen om alle branches apart te benaderen. De kamerverhuurders en de kinderdagverblijven krijgen als eerste een brief.

Mededelingen 22 maart 2006

Lees ook de openbare mededelingen van deze week. Daarin kunnen mededelingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Mededelingen 22 maart 2006