Hoogheemraadschap van Rijnland


Polder Vierambacht af
Rijnland breekt procedure peilbesluit Polder Vierambacht af

Persbericht 21 maart 2006

Rijnland besluit de procedure voor het peilbesluit uit 2004 voor de polder Vierambacht (ten noorden van Alphen aan den Rijn) af te breken. Op grond van nieuwe inzichten wil Rijnland voor de polder Vierambacht een nieuw en uitgebreider peilbesluit maken. In de tijd tot het nieuwe peilbesluit wordt vastgesteld, blijven de huidige praktijkpeilen gehandhaafd.

Het hoogheemraadschap van Rijnland is verplicht een peilbesluit vast te stellen voor alle oppervlaktewateren die onder zijn beheer vallen. In een peilbesluit worden de oppervlaktewaterpeilen van een gebied vastgelegd. Peilbesluiten zijn belangrijke documenten voor iedereen; voor Rijnland en voor de bewoners van het gebied waar het peilbesluit voor bestemd is. Het is een wettelijke vereiste dat Rijnland voor alle polderwateren in zijn gebied geldige peilbesluiten heeft. Als particulieren een waterpeil willen instellen dat afwijkt van het peil in het peilbesluit, dan is daarvoor een vergunning nodig. In een peilbesluit staan de criteria vermeld op grond waarvan een dergelijke vergunning kan worden verleend. Een peilbesluit is ook nodig in geval van bijvoorbeeld wateroverlast en de aansprakelijkheid bij geleden schade die bewoners en bedrijven oplopen.

Op 22 december 2004 is voor polder Vierambacht een peilbesluit vastgesteld. Dit peilbesluit is vervolgens niet ter goedkeuring verzonden aan de Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland. Vanwege voortschrijdend inzicht is besloten om dit niet te doen. Dit inzicht komt onder andere voort uit de landelijke studie `Nationaal Bestuursakkoord Water' en de onderbemalingsproblematiek. In augustus 2005 is in de polder Vierambacht en omgeving erg veel regen gevallen waardoor wateroverlast ontstond. Toen zijn er waterhuishoudkundige knelpunten naar voren gekomen die nog nader moeten worden bekeken. De resultaten van de knelpuntenanalyse en de oplossingen voor de knelpunten moeten in een nieuw peilbesluit worden opgenomen. Dat geeft een veel beter en vollediger peilbesluit dan het afgebroken peilbesluit uit 2004.

In de polder Vierambacht zijn veel onderbemalingen. Onderbemalingen zijn gebieden met peilen die lager zijn dan de peilen in het peilbesluit en die door particulieren worden beheerd. Bij de voorbereiding van het peilbesluit in 2004 is goed gekeken naar deze onderbemalingen, maar er is nog geen duurzame oplossing bedacht. Daarom wil Rijnland liever een nieuw peilbesluit maken dat met deze inzichten en problematiek rekening houdt.

Overwogen is om het peilbesluit uit 2004 alsnog voor goedkeuring naar de provincie te sturen. Dit is erg tijdrovend en weinig effectief. Rijnland geeft er de voorkeur aan de energie samen met de ingelanden te besteden aan het maken van een geheel nieuw en uitgebreider peilbesluit. De voorbereiding van een peilbesluit kost minimaal twee jaar, inclusief alle juridische procedures.

Rijnland rekent op de inbreng van belanghebbenden in het gebied. Op 20 april 2006 wordt een eerste gebiedsbijeenkomst gehouden. Rijnland vraagt dan aan mensen die in het gebied wonen een werkgroep in te stellen waarmee het effectief voorbereiden van dit peilbesluit kan worden bereikt.

Meer weten?

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063401