Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 maart 2006


Vragen van het lid Kalsbeek (PvdA) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over


wachtlijsten in de pleegzorg


1.Bent u op de hoogte van het feit dat er aanzienlijke wachtlijsten bestaan bij de aanmelding voor pleegzorg bij het Centrum voor Pleegzorg te Rotterdam?


2.Hoeveel (potentiële) pleegouders staan in Rotterdam op de wachtlijst en wat is de gemiddelde wachttijd? Bestaan buiten de regio Rotterdam ook in andere regio's grote wachtlijsten? Hoe lang moet gemiddeld worden gewacht op de uitkomst van de toetsing van de pleegzorgplaatsing en pleegzorgvergoeding en wat zijn de oorzaken van deze wachttijden?


3.Is het mogelijk om vooruitlopend op de uitkomst van deze toetsing, aan de pleegouders die feitelijk al pleegzorg verlenen en zich voor toetsing al bij het centrum voor pleegzorg hebben aangemeld, al de nodige ondersteuning en financiële compensatie te bieden? Zo nee, wat is de reden dat pleegouders gedurende de (soms lange) wachttijd de kosten van pleegzorg geheel voor eigen rekening moeten nemen?


4.Is het juist - zoals het Centrum voor Pleegzorg te Rotterdam beweert - dat het tekortschieten van subsidie aam de Centra voor Pleegzorg de primaire oorzaak is van de bestaande wachttijden en wachtlijsten? Waarom krijgt het Centrum voor Pleegzorg Rotterdam slechts subsidie voor pleegzorg voor 700 kinderen, terwijl blijkt dat in deze regio jaarlijks veel meer dan 700 kinderen pleegzorg nodig hebben? Worden ook buiten Rotterdam de Centra voor Pleegzorg gefinancierd op basis van andere criteria dan het aantal jeugdigen dat behoefte heeft aan pleegzorg? Zo ja, op basis van welke criteria wordt de subsidie vastgesteld?


5.Bent u het eens met de stelling "dat potentiële pleegouders door het lang uitblijven van ondersteuning en financiële compensatie als gevolg van de lange wachttijden worden ontmoedigd om pleegzorg aan jeugdigen te bieden"? Zo nee, hoe rijmt u dit met het onderzoek van Pleegzorg Nederland waaruit blijkt dat potentiële pleegouders die uiteindelijk afzien van het verlenen van pleegzorg, dit in twintig procent van de gevallen doen, omdat het hen aan voldoende middelen ontbreekt om het kind te onderhouden? Wat gaat u op korte termijn doen om de wachtlijsten en doorlooptijden bij de Centra voor Pleegzorg weg te werken?


6.Is het juist dat met de invoering van de Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 pleegouders zonder aanvullende verzekering niet worden gecompenseerd voor extra zorgkosten van pleegkinderen? Bent u bereid om pleegouders - gezien het feit dat pleegkinderen statistisch gezien, komend uit een achterstandssituatie een hoger dan gemiddeld gezondheidsrisico lopen, aanvullend te compenseren? Kunt u garanderen dat pleegouders er in vergelijking met de situatie voor 1 januari 2006 voor wat betreft de totale zorgkosten voor pleegkinderen, niet op achteruit zullen gaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u ondernemen om de stijgende gemiddelde lasten voor pleegouders zonder aanvullende en- of tandartsverzekering te compenseren?


Tekort aan pleegouders zorgt voor wachtlijst. Novum. 9 maart 2006.
Financiële problemen door het nieuwe ziektekostenstelsel - Pleegouders in de zorgen. Algemeen dagblad, 18 maart 2006.