Unicef
Aids rukt op in Oost-Azië 22 maart 2006, Hanoi - In de Vietnamese hoofdstad Hanoi wordt vanaf vandaag drie dagen vergaderd over de snel oprukkende aids-epidemie in Oost-Azië en de Pacific. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar de kinderen die in deze regio het meest onder de gevolgen van hiv/aids te lijden hebben.
Dat kinderen en jongeren bovenaan de agenda worden geplaatst, is hard nodig. Hiv/aids verspreidt zich in deze regio sneller dan waar ook ter wereld. Deze ontwikkeling kan alleen een halt worden toegeroepen als er geïnvesteerd wordt preventie, behandeling van aidspatiënten, zorg en ondersteuning. Eind vorig jaar hadden naar schatting 450.000 kinderen een of beide ouders aan de gevolgen van aids verloren. Honderdduizenden anderen leven met chronisch zieke of stervende ouders. Ruim 30.000 kinderen in Oost-Azië en de Pacific heben zelf hiv/aids. Hiervan zijn bijna 11.000 kinderen vorig jaar met het aidsvirus besmet. Miljoenen kinderen en jonge mensen lopen een groot risico om hiv/aids te krijgen of lijden onder discriminatie.
Gegevens ontbreken
Volgens deskundigen wordt onderschat wat de aids-epidemie in deze regio aanricht. Betrouwbare gegevens over kinderen en jongeren die te maken hebben met hiv/aids ontbreken, waardoor het moeilijk wordt om maatregelen te nemen.
Anupama Rao Singh, regionaal Unicef-directeur van Oost-Azië en de Pacific: "Kinderen blijven meestal buiten beeld als we nagaan wat de risico's en de gevolgen van de aids-epidemie zijn. Dat is niet langer acceptabel. Nu hebben we de kans om hierin snel verandering te brengen."
Makkelijker gezegd dan gedaan Aan de bijeenkomst, officieel 'The East Asia and Pacific Regional Consultation on Children and AIDS' geheten, doen meer dan 200 deelnemers mee. Zij vertegenwoordigen regeringen, maatschappelijke organisaties, VN-organisaties en donoren. Zij zullen het erover eens zijn dat alleen aidspreventie nóg erger kan voorkomen. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Discriminatie van mensen met aids vormt een van de vele hindernissen. Op het praten over het gebruik van condooms rust een groot taboe, er is weinig geld voor preventieve maatregelen en goede voorlichting over hiv/aids is er vaak niet.
Kinderen niet vergeten
Tijdens een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties in 2001, is afgesproken dat de VN-lidstaten plannen opstellen voor het bestrijden van hiv/aids. Deze plannen moeten in mei 2006 worden ingeleverd. De bijeenkomst in Hanoi is voor de betrokken landen een goed moment om te bekijken of de kinderen in deze plannen niet worden vergeten. In 2010 moet immers zijn bereikt dat preventie, behandeling, zorg en ondersteuning voor iedereen bereikbaar is.