Heliview Marketingservices

Reïntegratiebedrijven verliezen marktaandeel
22-03-2006

Circa 6% van de bedrijven schakelde in 2005 voor reïntegratietaken rechtstreeks een reïntegratiebedrijf in. In 2004 was dit nog 8% van de bedrijven. Steeds vaker worden er andere partijen ingeschakeld en daarnaast regelt 72% van de respondenten de reïntegratie zelf of helemaal niet. Dit blijkt uit de Arbodiensten- en Reïntegratiemarkt Monitor van marktonderzoekbureau Heliview. Het grootschalige onderzoek onder 700 bedrijven en instellingen wordt jaarlijks herhaald en brengt het ziekteverzuimbeleid en de inschakeling van arbodiensten en reïntegratiedienstverleners in kaart.

In de afgelopen jaren kan men een ontwikkeling zien waarbij men steeds intensiever bezig is met het ziekteverzuim. Met name de reïntegratie van werknemers wordt belangrijker en veel werkgevers gaan dit zelf regelen. Door de invoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) in januari 2006 worden werkgevers gestimuleerd om te zoeken naar mogelijkheden zodat de werknemer weer aan de slag kan. Circa 10% van de bedrijven verwacht een toename in de aandacht voor reïntegratie. De WIA levert namelijk een nieuwe stroom op van kandidaten voor reïntegratie, omdat een uitkering alleen nog in situaties van volledige en onomkeerbare arbeidsongeschiktheid mogelijk is.

Reïntegratie tweede spoor (reïntegratie bij andere werkgever) komt meer voor naarmate het bedrijf groter is en binnen de branches overheid (56%), landbouw/industrie/nutsbedrijven (49%), transport/ opslag/ communicatie (49%) en bouwnijverheid (48%). Circa 6% van de bedrijven regelt dit zelf en 29% besteedt het uit. Daarentegen wordt reïntegratie eerste spoor vaker zelf geregeld, circa 14% van de werkgevers regelt deze reïntegratie binnen het bedrijf zelf. Ongeveer 27% kiest ervoor om dit uit te besteden aan een reïntegratiedienstverlener.

De trajecten die voornamelijk ingekocht worden voor werknemers zijn medische begeleiding, gevolgd door arbeidsbemiddeling. Opvallend is dat verreweg de meeste werkgevers voor deze trajecten een arbodienst of een verzekeraar inschakelen. Slechts een klein percentage van de bedrijven schakelt voor een reïntegratietraject rechtstreeks een reïntegratiebedrijf in. Het reïntegratiebedrijf dat het meest wordt ingeschakeld is Salto Reïntegratie (14%).

Verder blijkt uit het onderzoek dat circa tweederde van de werkgevers, die een reïntegratiebedrijf hebben ingeschakeld, afspraken maakt op basis van een inspanningsverplichting. Daarbij dient het reïntegratiebedrijf voldoende activiteiten te realiseren om een herplaatsing te bespoedigen. Circa 16% heeft voornamelijk afspraken gemaakt op basis van een resultaatverplichting. Bij deze afspraak is een opdracht pas succesvol uitgevoerd als een medewerker daadwerkelijk herplaatst is. Bij de overige 24% geldt een combinatievorm.

Alhoewel dus circa 10% een toename verwacht in de aandacht voor reïntegratie, blijft het de vraag of dit zal leiden tot een toename in het aantal klanten voor de reïntegratiebedrijven of voor de andere reïntegratiedienstverleners zoals verzekeraars en arbodiensten. Een andere opvallende ontwikkeling is dat circa 10% van de bedrijven sinds de liberalisering van de arbodiensten juist reïntegratiebedrijven inschakelen voor arbodienstverlening. Concluderend kan gezegd worden dat de arbo- en reïntegratiemarkt nog volop in beweging is.