Ingezonden persbericht
Persbericht woensdag 22 maart 2006
Kathleen Ferrier tijdens Wake Oorlogsslachtoffers: "Onze belofte nooit weer mag niet inhoudsloos blijven."
Tijdens de 'Wake Slachtoffers van Toen en Nu' haalt Kathleen Ferrier hard uit naar de Soedanese regering: het geweld in Darfur moet stoppen! Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseerden de wake om stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de huidige crisis in Darfur.
Westerbork en Darfur: gaat dat samen? Overlevende van de Tweede Wereldoorlog, Rosemarie Frijda, vindt van wel: "Het zou zonde zijn als we de Tweede Wereldoorlog niet zouden gebruiken om volkerenmoord zoals in Darfur aan te pakken. Anders zou het allemaal voor niets zijn geweest, al die doden."
We leven in Nederland al meer dan zestig jaar in vrijheid. Maar de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog liggen nog vers in het geheugen. Geen enkele actuele crisis is te vergelijken met deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Wel herinnert deze crisis ons aan de belofte van toen: 'Nooit weer'. Toch staat de wereld weer in brand. In Darfur speelt zich de grootste humanitaire ramp van dit moment af. De bevolking in Darfur is de dupe van een gruwelijk conflict. Ruim drie miljoen mensen zijn op de vlucht. Huizen worden platgebrand en vrouwen verkracht. Meer dan 200.000 mensen zijn gedood.
De Soedanese Mekka Abdelgabar woont al jaren in Nederland, maar haar familie woont nog in Darfur. "Het wordt steeds onveiliger in de regio," vertelt Abdelgabar. "Mensen kunnen niet meer op het land werken. Ze hebben honger, maar het is simpelweg te gevaarlijk om hun huizen te verlaten. Deze week werd ik gebeld door mijn neef. Hij vertelde dat er bij een aanval op ons dorp acht mensen om het leven kwamen, waaronder ook familieleden. Iedereen is bang."
Kathleen Ferrier, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer (CDA), spreekt vastberaden: "Als wij op termijn de Darfuri de bescherming willen geven die zij nodig hebben en waar zij ook recht op hebben, dan ontkomen wij er niet aan om de druk op de regering in Khartoum met kracht op te voeren. Vanuit Nederland, vanuit Europa en vanuit de internationale gemeenschap. We ontkomen er niet aan om hierin tot het uiterste te gaan. Wij mogen geen middel onbenut laten. Khartoum móét aanpakken. Zo niet, dan moet Khartoum worden aangepakt!"
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, heeft vluchtelingenkampen in Darfur en buurland Tsjaad bezocht. Deze maand was ze samen met Khalid Boudou, schrijver van Het Schnitzelparadijs, en directeur van herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, in Auschwitz: "Ik aarzel geen moment als iemand me vraagt hoe ik mijn bezoek aan Auschwitz ervaren heb. Beklemmend, indrukwekkend, overweldigend en beschamend," zegt Ceelen. "Auschwitz heeft me harder geraakt dan welke andere actuele crisis, want daar kunnen we wel nog iets aan doen. Beloofd is beloofd."
"De avond was zeer indrukwekkend en bijzonder", aldus een bezoeker. De wake werd gepresenteerd door Hadassah de Boer en de overige gastsprekers waren: Dirk Mulder, directeur herinneringscentrum Kamp Westerbork, Khalid Boudou, schrijver van Het Schnitzelparadijs, Truus Menger, oud-verzetsstrijder en Ruth Wallage, oud-bewoner van kamp Westerbork. Er was muziek van Margriet Eshuijs, Maarten Peters en Co Vergouwen.
Lees meer op: www.helpdarfur.nl
----------