Ministerie van Verkeer en Waterstaat

22 maart 2006

EU stelt lijst met vliegverboden luchtvaartmaatschappijen vast

Vandaag is de Europese lijst met vliegverboden in werking getreden. De lijst is te vinden op de website van de EU.

Eind 2005 heeft de Europese Commissie overeenstemming bereikt over het opstellen van een Europese lijst met vliegverboden voor luchtvaartmaatschappijen. Op deze lijst staan de maatschappijen en de landen waarvan al de maatschappijen een Europees vliegverbod wordt opgelegd. Afgelopen week heeft de Europese Commissie de definitieve lijst vastgesteld. Daarvoor zijn alle nationale vliegverboden beoordeeld door een commissie van experts op het gebied van luchtvaartveiligheid.

De Europese lijst met vliegverboden is vanaf vandaag openbaar en treedt meteen in werking. Alle lidstaten zijn verplicht de vliegverboden direct te implementeren. De lijst zal elke drie maanden worden herzien maar kan, indien nodig, ook tussentijds worden aangepast.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van de lijst. De maatschappijen die in Nederland reeds verboden waren zijn met ingang van 24 maart 2006 nu in de hele EU verboden. De Europese lijst bevat verder geen maatschappijen die momenteel op Nederland vliegen.

De Europese lijst met vliegverboden is in lijn met het nationale beleid. Maatschappijen waarvan is vastgesteld dat ze niet aan de veiligheidseisen voldoen krijgen ook nu al een vliegverbod opgelegd. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) publiceert tot op heden een overzicht van maatschappijen die een Nederlands vliegverbod hebben of onder verscherpt toezicht staan. De landelijke lijst wordt nu vervangen door de Europese lijst met vliegverboden. Lidstaten blijven de vrijheid behouden om burgers extra informatie over vliegveiligheid te verschaffen. Meer informatie over veiligheid van luchtvaartmaatschappijen is te vinden op de websites www.ivw.nl en www.verkeerenwaterstaat.nl.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt informatie voor reizigers belangrijk. Met de inwerkingtreding van de Europese lijst met vliegverboden komt de Europese Commissie tegemoet aan de informatiebehoefte van de burger over de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast zal de lijst een bijdrage leveren aan de internationale luchtvaartveiligheid.