Stichting greenpeace nederland
http;//www.greenpeace.nl
Tropisch hout uit Papoea-Nieuw-Guinea: 100 % illegaal
Greenpeace geeft zich aan wegens heling van illegaal gekapt hout
Greenpeace geeft zichzelf bij de politie aan vanwege de aankoop van illegaal gekapt hout. Het multiplexhout bintangor komt uit de oerwouden van Papoea-Nieuw-Guinea, die ernstig worden bedreigd door illegale kap. De milieuorganisatie heeft een kuub van het hout gekocht bij het Amsterdamse bedrijf PontMeyer, dat al langer handelt in illegaal gekapt hout. Actievoerders van Greenpeace zijn vandaag naar het dichtstbijzijnde politiebureau in Amsterdam-Noord gegaan om de aankoop aan te geven.
Twee weken geleden informeerde de organisatie landbouwminister Veerman over de Nederlandse betrokkenheid bij de handel in illegaal gekapt hout uit Papoea-Nieuw-Guinea. Dit hout komt in grote hoeveelheden naar Nederland. Greenpeace wil dat onze overheid zich sterk maakt voor een Europees importverbod op illegaal gekapt hout. De minister zegt illegale houtkap als een groot probleem te zien, maar een importverbod niet nodig te vinden. Volgens Greenpeace blijkt keer op keer dat het openbaar ministerie de bewijslast tegen de import van illegaal hout niet rond krijgt. Veerman houdt tot nu toe vol dat het strafrecht voldoet. Daarom doen we deze aangifte, zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen van Greenpeace Nederland. Dit bintangor hout is 100 procent illegaal, we dragen het compleet met bewijslast over aan de politie. Dit hout zou Nederland niet binnen mogen komen.
Nergens ter wereld gaat de ontbossing zo hard als in de Paradise Forests van Zuid-Oost-Azië. Van deze wouden zijn meer dan vijfhonderd soorten zoogdieren afhankelijk. Onlangs werden bijzondere nieuwe dieren in dit bosgebied ontdekt. Greenpeace onderzocht de afgelopen maanden de internationale handel in hout uit Papoea-Nieuw-Guinea. Het illegaal gekapte hout blijkt in China te worden verwerkt tot triplex en komt dan naar Nederland, met name voor de bouw.
Greenpeace kocht het illegaal gekapte hout bij houthandelaar PontMeyer in Amsterdam, dat grote hoeveelheden van het hout in voorraad heeft. Eerder betrapte Greenpeace het bedrijf op even dubieuze handel uit Indonesië. Na onze rapportage destijds beloofden ze te beteren, maar kwamen opnieuw uit bij illegaal hout het blijft het goedkoopst. Het probleem verschuift zo van bos naar bos,aldus Hilde Stroot. De maatregelen in EU-verband die de Nederlandse overheid voorstaat, zijn voornamelijk gebaseerd op vrijwillige afspraken, die slechts met enkele landen worden gemaakt. Het wil maar niet tot minister Veerman doordringen dat de criminelen die de laatste regenwouden plunderen niet met vrijwillige afspraken te stoppen zijn. Greenpeace wil dat er op Europees niveau een importverbod komt.
De campagne van Greenpeace voor het behoud van de bossen van Papoea-Nieuw-Guinea is wereldwijd ingezet. Actievoerders, waaronder enkele Nederlanders, helpen de lokale bevolking met het demarkeren van het bos dat zij bezitten. Het formeel in kaart brengen van stammengrenzen is een succesvolle methode om bossen te beschermen tegen houtkap. Ook is de milieuorganisatie deze week aanwezig op de Conferentie Biodiversiteit ( CBD ) in Brazilië. Via www.greenpeace.nl/redhetoerbosnu en door een toer met een speciale bossenbioscoop roept Greenpeace Nederlanders op hun bezorgdheid voor de bossen aan minister Veerman over te brengen.
Voor meer informatie, beeldmateriaal of contact met het team in Papoea-Nieuw-Guinea: André van der Vlugt, persvoorlichter Greenpeace Nederland, 06-25031015 Hilde Stroot, campagneleider bossen Greenpeace Nederland: 06-25031007 Zie ook: www.greenpeace.nl/redhetoerbosnu
Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door bijna 580.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.