Gemeente Schiedam


Torenspits Grote Kerk weer stevig verankerd

Heeft u het ook zo gemist? Dat mooie diepe geluid van de klokken van de Grote Kerk? Of vond u het wel rustig zo? Hoe dan ook, nog ruim een maand te gaan en de toren van de Grote of St Janskerk is weer in volle glorie te aanschouwen én te horen.

Sinds september vorig jaar staat de toren in de steigers. Een restauratie was noodzakelijk vanwege een slechte betonvloer bovenin de toren en een roestende staalconstructie die de torenspits op haar plek moet houden. Vorige week is de nieuwe betonvloer gestort. Met een betonpomp is het beton via een grote leiding naar boven gepompt. Daarmee is ook de staalconstructie van de spits weer stevig verankerd. En als je dan toch een steiger hebt staan, dan is het wel zo logisch om ook maar meteen de buitenboel aan te pakken. Slecht voeg- en metselwerk is vervangen, de wijzers van de klok zijn hersteld, en de haan is opgepoetst.

Bomgat

Ziet de toren er straks weer uit als nieuw? Volgens restauratie-architect Van der Zwan valt dat wel mee: Ik denk dat de mensen het nauwelijks zien. Daarvoor moet je er met je neus bovenop staan. De haan misschien, die is opnieuw verguld. Overigens gaf die haan zich niet zomaar gewonnen. Er moest een speciale sleutel worden gemaakt om de moer, waarmee de haan in 1927 vastgezet was, los te kunnen draaien. Wat ook niet een, twee, drie, opvalt is dat de zogeheten galmborden zijn vervangen. Van der Zwan: In de galmgaten, waardoor het geluid van de klok naar buiten komt, hebben we schuin nieuwe houten planken gezet, om het regenwater tegen te houden. Een andere naam voor galmgat is overigens bommelgat, afgeleid van het woord bommelen dat luiden betekent. In de volksmond werd het galmgat al gauw een bomgat genoemd.

De vorige restauratie van de toren was in 1927. De bedoeling is dan ook dat de toren nu zeker weer vijftig tot zeventig jaar meegaat.