Artsen zonder Grenzen


22 maart: Wereldwaterdag

Een van de belangrijkste behoeften voor mensen in noodsituaties is schoon watermaar dat is er niet altijd. Want wat doe je als mensen plotseling op de vlucht moeten slaan en moeten overleven in een gebied waar de grond alleen uit rotsen en zand bestaat? Of als na een natuurramp het aanwezige water vervuild is en dus niet geschikt is om te drinken? De medewerkers van Artsen zonder Grenzen zorgen in zon situatie voor schoon water, want dat, samen met goede hygiëne, is bijzonder belangrijk voor de gezondheid.

foto: Didier Ruef

Een vluchtelingenkamp op rots en zand
Maart 2004: duizenden mensen vluchten voor het geweld in Darfur, Sudan. Ze belanden in het grensgebied met Tsjaad. De stroom vluchtelingen houdt aan en hulporganisaties en medewerkers van de VN zetten met spoed een kamp op voor 18 duizend. In de wijde omtrek is enkel rots en zand te vinden, geen water. Het is het droogteseizoen en de temperatuur kan tot zon 50 C° oplopen. Pas op 3,5 kilometer afstand van het kamp wordt water gevonden. Terwijl trucks op en neer rijden om het water naar het kamp te brengen, bouwen de water- en hygiënespecialisten van Artsen zonder Grenzen een pijpleiding naar het kamp.

Een pijpleiding van 3,5 kilometer lang
Ons team heeft dagenlang gewerkt om de grond uit te graven en de kilometerslange leiding aan te leggen. Het resultaat: 15 liter per dag voor elke vluchteling. Voor ons nauwelijks meer dan één emmer water en heel vanzelfsprekend, voor hen hun hele rantsoen voor een dag. Ze weten hoe belangrijk water is en hoe belangrijk het is om dat te kunnen hebben. Toen ik langsliep met mijn lege plastic fles waar ik net uit gedronken had, vroegen ze mij of ze die mochten hebben, aldus Jean François Fesselet, water- en hygiënespecialist van Artsen zonder Grenzen.

Omringd door vervuild water
De verwoestende kracht van de tsunami, 27 december 2004, treft ook de watervoorzieningen in Indonesië. Door zout en puin kan het water niet meer gebruikt worden om te drinken. Duizenden Indonesiërs moeten in kampen dicht op elkaar leven, soms moeten 15 families samen één tent delen. Water wordt voldoende aangeleverd, maar er is niet genoeg zeep en er zijn niet genoeg voorzieningen om het gebruikte water af te voeren waardoor regelmatig baden onmogelijk werd.

Douches bouwen
In combinatie met het weer en levensomstandigheden, betekent een tekort aan water en goede hygiëne dat ziekten zeer snel kunnen uitbreken en verspreiden. Diarree en huidziekten liggen op de loer. Onze medewerkers delen pakketten uit met zeep, tandenborstels, handdoeken en emmers en bouwen douches inclusief leidingen om het gebruikte water weer goed af te voeren.

foto: Didier Ruef

Schoon water
In Darfur zorgden onze medewerkers voor 325 duizend liter schoon water per dag voor de 18 duizend mensen in het ontheemdenkamp. In een ander gebied in Darfur, waar nog eens zon 300 duizend mensen naartoe waren gevlucht, zuiverden onze teams 3 miljoen water per dag om het geschikt te maken als drinkwater. In Indonesië brachten medewerkers van Artsen zonder Grenzen 130 duizend liter drinkwater per truck naar 22 dorpen, hadden 289 waterputten gereinigd, 37 waterputten gerepareerd en vier nieuwe geslagen.

Meer weten over wat onze water- en hygiënespecialisten doen en waarom dat nodig is?