Llink
Rotterdam, 21 maart 2006
-- PERSBERICHT --
Vrouwen aan het front
LLiNK documentaire over de kracht van vrouwen in oorlogstijd
Als het oorlog is, zijn vooral vrouwen en meisjes het slachtoffer. Uit een onlangs verschenen rapport van Amnesty International blijkt dat van de veertig miljoen vluchtelingen in de wereld tachtig procent vrouw is. Ook zijn vrouwen veelvuldig het slachtoffer van volkerenmoord, maar als meest schrijnend noemt Amnesty het gebruik van verkrachting als oorlogswapen. Toch zijn het vaak vrouwen die, ondanks alle ontberingen, gemeenschappen weer weten te verenigen. Ze strijden voor rechtvaardigheid en leren toekomstige generaties dat oorlog geen oplossing is. De documentaire "Women at the frontlines" vertelt het verhaal van vrouwelijke activisten die op alle continenten strijden voor vrede. De documentaire herdefinieert de rol van vrouwen in oorlog. LLiNK zendt deze documentaire uit op 22 maart om 00:10 uur op Nederland 3.
Naheed Sharfi riskeerde haar leven door meisjes op te leiden tijdens het bewind van de Taliban. "Ze was heel, heel moedig", herinnert ontwikkelingswerker Mary MacMakin zich. "Ze ging door met haar werk, terwijl de Taliban haar achtervolgde. "Nu runt ze een school waar 300 meisjes leren lezen en schrijven." Het zijn vrouwen zoals zij die - meer dan menig andere - Afghanistan helpen opbouwen.
"Al generaties lang hebben vrouwen zich opgesteld als vredestichters, binnen hun families en in hun samenleving. Ze zijn in staat gebleken de sociale orde te bewaken, terwijl de gemeenschap om hen heen in elkaar stort." aldus Kofi Annan. Een eeuw geleden was slechts 15% van de oorlogsslachtoffer burger. Nu ligt dat percentage dichter bij de 90%. Maar de rol van vrouwen in oorlogsgebieden is niet enkel dat van slachtoffer. Van Afghanistan tot Argentinië leiden ze de beweging voor verandering en verzoening.
Jeannine Nahigombeye had maar één doel; de beëindiging van het conflict in haar thuisland Burundi. In de jaren negentig werd dit land vernietigd door de etnische zuiveringen. Radiostations moedigden volkerenmoord aan met propagandistische haat-verhalen. Jeannine besloot daarop haar eigen radiostation te beginnen. "Door informatie te geven in een land in burgeroorlog konden we geruchten ontkrachten", aldus Jeannine.
Vrouwen spelen niet enkel een belangrijke rol in de informatievoorziening en educatie. Ze spelen ook een rol in de democratisering van landen. Fatima Gailani ontvluchtte haar thuisland Afghanistan na de Sovjet-coup. Nu is ze teruggekeerd om te helpen bij het opstellen van een nieuwe grondwet. In Argentinië besloot Elisa Carrio zich verkiesbaar te stellen voor het parlement, nadat corrupte politici werden beschuldigd van de val van de Argentijnse economie. "Argentinië is een land waar iedereen steelt en mensen geschokt raken van eerlijkheid, met name in de overheid", aldus Elisa.
Vrouwen participeren op alle fronten bij de wederopbouw van hun landen en daarmee weten ze ook posities van macht en invloed te bereiken. De persoonlijke verhalen van deze vrouwen tonen de veerkracht en moed van vrouwen wereldwijd. Hun pragmatische aanpak in conflicthantering maakt dat de internationale gemeenschap de traditionele zienswijze aangaande vredesopbouw moet herzien.
"Women at the Frontlines" is woensdag 22 maart om 00:10 uur te zien op Nederland 3. De documentaire wordt uitgezonden door LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.
EINDE PERBERICHT
---------------------------------------
Voor meer informatie (en beeldmateriaal):
Yvonne Gispen / Jurre Zwinkels
010-2882281
yvonne@llink.nl / jurre@llink.nl
Bijlage:
Foto 1: Actie in Argentinie
Foto 2: Stoffige straat