Fnv bondgenoten

Utrecht, 17 maart 2006

FNV Bondgenoten stelt kabinet ultimatum over Wet Personenvervoer

FNV Bondgenoten heeft het kabinet een ultimatum gesteld. De bond eist dat het kabinet voor 22 maart zijn standpunt over de personeelsparagraaf in de Wet Personenvervoer bijstelt, anders volgen acties in het openbaar vervoer.

Op 29 maart wordt in de Tweede Kamer de evaluatie van de Wet Personenvervoer 2000 besproken. De wet gaat over de aanbesteding van het openbaar vervoer. Eén van de artikelen in de wet gaat over wat er met het personeel gebeurt als een concessie overgaat van het ene vervoersbedrijf naar een ander. Dat artikel, de zogenaamde 'personeelsparagraaf', vervalt per 1 januari 2010. Het kabinet wil de paragraaf niet verlengen. Als dat gebeurt, wordt het personeel van vervoersbedrijven bij overgang van een concessie vogelvrij. Dit komt voornamelijk omdat de Wet Overgang Onderneming bij aanbestedingen niet van toepassing is, omdat een overgang van concessie geen overgang van onderneming is. De personeelsparagraaf is nodig om de overgang van personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden te regelen. Bestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten: 'Schrappen van de personeelsparagraaf betekent voor veel chauffeurs onzekerheid over hun baan. Daarnaast leidt het tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden en dat druist tegen onze principes in'.

Het kabinet moet voor woensdag 22 maart zijn standpunt over de personeelsparagraaf wijzigen. Gebeurt dat niet, dan start FNV Bondgenoten op 29 maart, de dag van de evaluatie in de Tweede Kamer, met publiekvriendelijke acties in het streekvervoer.